Plan dela za leto 2018

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 27.1.2018 je smo sodelovali na pohodu s cvičkom med vinogradi. Lepo pomladansko vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša stojnica je bila dobro obiskana. Pohodniki so se okrepčali z prigrizkom, kuhančkom  in grčevskim cvičkom, ter zadovljni nadaljevali pot.

 

 

2. Ocenjevanje letnika 2017

OCENJEVANJE VIN – DV Grčevje 01.03.2018

01.03.2018 je na Otočcu v gostilni »Pri Štefki« v organizaciji DV Grčevje potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil,  je ocenila 69 vzorcev vin.

V letniku 2017 marsikateremu vinogradu ni bilo prizaneseno od spomladanske pozebe in toče. V poletnih mesecih pa so suša in visoke temperature narekovale hitro dozorevanje in zgodnjo trgatev. Tako smo na KGZS – Zavodu Novo mesto že v drugi polovici avgusta opozarjali zaradi visokih sladkornih stopenj na pravočasno trgatev posameznih sort. Tudi v letniku 2017 se je pokazalo, da visoke sladkorne stopnje v času trgatve zahtevajo v predelavi veliko znanja, pozornosti in natančnosti ter pravočasnega odločanja (pretoki, žveplanja, filtracija…).

Težavnost letnika se kaže tudi v kakovosti cvička. Na eni strani zelo prijetni cvički, na drugi pa preveč grobi, nekoliko temnejši (kot posledica slabše doslednosti pri predelavi in tipizaciji) ter s prisotnostjo meglice. Posebno pozornost velja nameniti modrim frankinjam, saj večina med njimi nakazuje na visoko kakovost (lepa sadnost, obarvanost in polnost okusa, kjer je bil opravljen biološki razkis). Dolenjsko rdeče je vino iz rdečih sort in ne »ponesrečen« cviček, kar so pokazali ocenjeni vzorci dolenjskega rdečega.

Kakor je bilo zaznati pri cvičkih, tako je bilo tudi pri belih vinih – z več znanja in večjo poglobljenostjo pri predelavi so izstopala tudi nekatera vina dolenjskega belega ter posamezne sorte (laški rizling, kerner, rumeni muškat). Pri nekaterih vinih je preveč izstopal alkohol (pekoč okus).

 

Izločenih je bilo 10 % vzorcev, kar je za težaven letnik 2017 malo. Glavni napaki sta oksidacija in  bekser. Napake, ki so bile zaznavne, so odpravljive s takojšnjim ukrepanjem. Žal je bilo zaznati tudi bolezensko stanje – cik, ki pa je posledica težavnosti fermentacije oz. prepoznega prvega pretoka. Pozornost velja nameniti predvsem modrim frankinjam, kjer so bile posamezne opazke degustatorjev, da so vina na spodnji meji zaščite z žveplom. V primerih oksidacije je potrebno vino primerno dožveplati na osnovi predhodne analize, pri bekserjih pa se je potrebno poslužiti obiska v enološkem laboratoriju ter morebitnega čiščenja z bakrovim sulfatom po predhodni probi na malem.

Organizatorju ocenjevanja, DV Grčevje, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem in uspešno kletarjenje še naprej.

 

Andrej Bajuk

 

3. Občni zbor

V soboto 17. 03 .2018  smo imeli občni zbor pri ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2018. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja  letnika 2017.   Naše vinogradnice so poskrbele za pogostitev. Ob Grčevskem cvičku in harmoniki smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

 

4. Sodelovanje na tednu cvička

V petek 25. maja smo sodelovali v povorki na tednu cvička v Šentjerneju. Sodelovalo je 35 vinogradnikov našega društva. Bili smo prepoznavni v majicah našega društva. Letos je bilo še posebej slovesno saj je bila v povorki tudi kandidatka za cvičkovo princeso, naša članica Ana Pavlin.. Le ta je bila v soboto tudi izbrana in razglašena za 20 cvičkovo princes in prvo iz našega društva, kar je za naše društvo veliko priznanje.

  

5. Srečanje društev z področja Grčevja

V soboto 25. avgusta smo se udeležili petega srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Letošnji gostitelj je bil Nogometni klub Paha. Srečanje je bilo v športnem parku Pod lipco.  Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin. V nadaljevanju so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive, tokratni zmagovalec pa je bil Nogometni klub Paha. V nadaljevanju je sledila zabava z ansamblom Duo Košmerlj. Ob odlično pripravljeni hrani  in vrhunski Grčevski kapljici smo se klub slabemu vremenu zabavali dolgo v noč.

 

 

 

 

7. Tečaj sekcije vinogradnic

8. Strokovna ekskurzija

9. Prednovoletno srečanje

10. Degustacijske delavnice

11. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri