Plan dela za leto 2019

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 26.1.2019 je smo sodelovali na pohodu s cvičkom med vinogradi. Lepo hladno vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša postojanka je bila lepo obiskana in prvič pod našim kozolcem.  Pohodniki so se okrepčali z prigrizkom, katerega so pripravile naše vinogradnice, čajem, kuhančkom  in grčevskimi vini, ter zadovljni nadaljevali pot.

2. Strokovna predavanja

V četrtek 10.1.2019 smo v vinogradu Matjaža Pavlina pripravili strokovno predstavitev rezi vinske trte. G. Martinčič nam je predstavil nove trende in praktično prikazal rez na različnih vrstah vinske trte.

 

3. Ocenjevanje letnika 2018

OCENJEVANJE VIN – DV Grčevje 06.03.2019

06.03.2019 je na Otočcu v gostilni »Pri Štefki« v organizaciji DV Grčevje potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil,  je ocenila 63 vzorcev vin.

Vinski letnik 2018 si bomo zapomnili kot letnik, ki je pred začetkom trgatve veliko obetal. Vendar toča v poletnih mesecih, gniloba, mrčes so narekovali čas in tempo trgatve. Kdor v trgatvi ni posvečal veliko pozornosti pri podbiranju poškodovanega in/ali nezrelega grozdja, kdor ni dobro razsluzil mošta ali pa je predolgo puščal mošt na drožeh po končani fermentaciji (ki letos niso bile v večji meri zdrave), se je srečal z velikimi težavami, kot so bekser ali celo merkaptani, povišane hlapne kisline ali celo cik (ocetni, mlečni, manitni..), tudi večja poraba žvepla za zaščito vina pred delovanjem mikroorganizmov in oksidacijo.

Na KGZS – Zavodu Novo mesto smo že zgodaj začeli opozarjati na težave oz. nevarnosti tako v času trgatve, kakor v času fermentacije in po njej.

Poleg zgoraj navedenih težav je dodaten problem predstavljalo nezrelo ali slabo dozorelo grozdje kot posledica preobremenitve po .

Vse te težave se kažejo v kakovosti predvsem cvička, pa tudi ostalih vin. Slabša dozorelost se kaže predvsem v grobosti okusa ter »tankem« telesu. Dodatno poudarjena grobost se v tem trenutku zaznava v vinih, ki so še vedno z rahlo meglico.

Vinogradniki/ vinarji, ki so več pozornosti in znanja namenili kakovosti grozdja v vinogradu, predvsem pa v času predelave s primerno tehnologijo pa so tudi v takem težavnem letniku pridelali zelo lepa vina od cvička, modre frankinje do belih vin – dolenjsko belo in posamezna sortna vina. Kljub slabšemu letniku, je obarvanost modre frankinje zelo lepa.

Komisija je izločila 15 % vin. Glavni vzroki so bili bekser, oksidacija, motnost, žal pa tudi povišane hlapne kisline oz. cik (predvsem kot posledica poškodovanega grozdja). Kjer je prisoten bekser ali oksidacija, je napaka z manjšim posegom odpravljiva, težje je pri ciku. Veliko vzorcev je bilo »podhranjenih« z žveplom oz. na meji oksidacije, na kar morajo biti vinarji pozorni in čim prej ukrepati.

Organizatorju ocenjevanja, DV Grčevje, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem in uspešno kletarjenje še naprej.

 

Andrej Bajuk

4. Občni zbor

V petek 29. 3. 2019  smo imeli občni zbor pri ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2019. Cvičkova princesa in kralj sta podelila priznanja  društvenega ocenjevanja letnika 2018.   Naše vinogradnice so poskrbele za pogostitev. Ob Grčevskem cvičku in harmoniki smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

        

5. Sodelovanje na tednu cvička

V petek 24. maja smo se udeležili povorke v okviru 47. tedna cvička v Trebnjem. Številčno smo bili med bolje zastopanimi društvi. Oblečeni v naše srajce, majice in opremljeni z našo značilno trto, raznimi pripomočki in praporjem smo bili zelo prepoznavni. Lepo vreme je pripomoglo k odličnemu vzdušju in zabavi pozno v noč.

6. Srečanje društev z področja Grčevja

7. Tečaj sekcije vinogradnic

8. Strokovna ekskurzija

9. Jesenska pokušina

10. Prednovoletno srečanje

11. Degustacijske delavnice

12. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri