Plan dela za leto 2020

1. Sprejem vinske kraljice Slovenije

V petek 10.01.2020 je bila v hotelu Radin v Radencih okronana nova vinska kraljica Slovenije za leto 2020. Na finalnem izboru je zmagala naša članica Ana Pavlin, kar je veliko priznanje za naše društvo. V letošnjem letu bo tako predstavljala Slovenska vina, Slovenske vinarje in Slovenijo kot vinorodno deželo po Sloveniji, Evropi in širom sveta. Prireditve se je udeležilo preko 300 visokih gostov, med njimi pa tudi poln avtobus naših članov.

 

2. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 25.1.2020 je smo sodelovali na pohodu s cvičkom med vinogradi. Lepo hladno vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša postojanka, pod našim kozolcem je bila lepo obiskana. Pohodniki so se okrepčali z prigrizkom, katerega so pripravile naše vinogradnice in vinogradniki, čajem, kuhančkom  in grčevskimi vini, ter zadovljni nadaljevali pot.

3. Ocenjevanje letnika 2019

OCENJEVANJE VIN – DV Grčevje 05.03.2020

05.03.2020 je na Otočcu v gostilni »Pri Štefki« v organizaciji DV Grčevje potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil,  je ocenila 70 vzorcev vin.

Vinski letnik 2019 je spet pokazal, da v vinarstvu ni šablonskega dela. Glede na čas cvetenja je bilo pričakovati trgatev vsaj 14 dni kasneje kot v lanskem letu ali v letih poprej. Marsikdo si bo vinski letnik 2019 zapomnil kot letnik z mnogimi težavami v vinogradu – peronospora, oidij, gniloba, nenazadnje tudi toča. Žal je dozorevanje grozdja napredovalo zelo počasi, predvsem pri rdečih sortah, tako da je čas trgatve narekovalo predvsem slabše zdravstveno stanje grozdja, marsikje pa tudi toča. Posledično so bile tudi težave v kleti.

Zaradi slabše dozorelosti grozdja je v vinih zaznati grobost in višjo, nedozorelo kislino, pri nekaterih vinih pa že v tem času starikavost. Kljub težavnosti letnika pa so nekateri vinarji pridelali odlična vina (laški rizling, renski rizling, traminec).

Pri večini vzorcev cvička PTP je bilo zaznati grobost in posledično tudi nekoliko nižje ocene, kot so bile v preteklih letih. Predvsem problem žametne črnine, ki ni tehnološko dozorela. To nakazuje, da v letnikih, kot je bil letnik 2019, je potrebno biti v vinogradu še veliko bolj dosleden (manjša obremenitev po trsu), ravno tako v kleti, kjer je potrebno vložiti še več truda, znanja za doseganje višje kakovosti.

Modre frankinje so sicer lepo obarvane, vendar grobe, kislinsko bogate (kot posledica slabše dozorelosti), z izjemo nekaj vzorcev, ki so se že v tem obdobju izkazale z visoko kakovostjo. Dolenjska bela vina so v večini v povprečju, pri nekaterih poudarjena kislina, grobost pa tudi že starikavost. Izjema je nekaj vzorcev z lepo aromatiko in harmonijo, ravno tako dve beli zvrsti, ki bi lahko bili tudi med dolenjskimi belimi. Kakovost sortnih vin je podobna kot pri dolenjskem belem vinu z izjemo nekaterih, ki sem jih izpostavil že zgoraj (laški in renski rizling ter traminec).

 

Izločenih je bilo 7 % vzorcev vin, kar je sploh na težavnost letnika zelo malo. Verjamem, da za tako malo izločenih vzorcev gre zasluga dobremu delu društva s poudarkom na izobraževanju svojih članov. Poglavitne napake so bile bekser, oksidacija, žal pa je bilo zaznati tudi cik. Kar je napak, so le te odpravljive s hitrim in primernim posegom, težje je pri ciku.

Organizatorju ocenjevanja, DV Grčevje, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem in uspešno kletarjenje še naprej.

Andrej Bajuk

4. Občni zbor

Dne 20. junija smo se zbrali pod našim kozolcem v Grčevju. Tokrat je zaradi Corona virusa občni zbor potekal z veliko zamudo, zato pa prvič na našem lastnem prostoru. Letos je bilo posebej svečano, saj smo medse sprejeli našo članico Ano Pavlin v vlogi Vinske kraljice Slovenije. Pregledali smo rezultate preteklega leta in potrdili plan dela za leto 2020. Vinska kraljica je podelila priznanja našega društvenega ocenjevanja za vina letnika 2019. Vinogradnice so pripravile bogato pogostitev. Ob zvokih  Sarine harmonike  in ubranem petju smo se podkrepljeni z odličnimi grčevskimi vini zabavali pozno v noč.

         

5. Strokovno predavanje

6. Sodelovanje na tednu cvička

7. Strokovna ekskurzija

8. Prireditev ob dnevu državnosti

9. Srečanje društev z področja Grčevja

10. Kostanjev piknik

11. Strokovna ekskurzija

12. Jesenska pokušina

13. Prednovoletno  srečanje

14. Degustacijske delavnice

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri