Plan dela za leto 2013

Plan dela za leto 2013

1. Sodelovanje z ostalimi društvi

2. Pohod po cvičkovi gazi

Postavili smo stojnico na kateri smo se predstavili z našimi vini in pohodnike postrtegli z prigrizkom in toplimi napitki. Vzdušje je bilo prijetno in pohodniki so zadovolni zapuščali našo stojnico.

3. Ocenjevanje letnika 2012

Ocenjenih je bilo 59 vzorcev. Komisija je bila navdušena nad kakovostjo ocenjenih vin. Kar 31,5 odstotkov cvičkov je dobilo oceno 16 ali več.

Izstopale pa so tudi frankinje z najnižjo oceno 17,17 pa do 17,93. Žal pa je bilo tudi 23% izločenih vin zato bo potrebno delo na izobraževamju.

 

4. Občni zbor

Občni zbor smo imeli 06.04.2013 v prostorih ribogojstva Jerman. Pregledali smo rezultate dela v 2012, potrdili plan dela za 2013, izvolili novega predsednika in upravni odbor, podelili priznanja za najbolj ocenjena vina. Ob harmoniki smo se z ubranim petjem in okrepljeni z odojkom, jagenčkom in dobro kapljico veselili dolgo v noč.

5. Sodelovanje na tednu cvička

Na cvičkariji smo imeli hram, kjer sta se predstavila prvak Grčevja Franci Bevc in Jože Švirt. Člani smo sodelovali v povorki in prisostvovali podelitvi velike zlate medajle našemu članu Silvu Gorencu za vino cviček z oceno 16,40 . Več slik si oglejte v galeriji.

 

       

6. Izlet društva   Po Kozjanskem in Obsotelju, po Šmarsko – Virštanjski vinski turistični cesti

sobota, 26. 10. 2013, organizator DV Grčevje in TA Kompas

Iz  Novega mesta smo se odpravili ob 6.30 in z Otočca ob 7.00. Potovali smo iz Novega mesta proti Otočcu in dalje proti Krškemu, Brestanici do Podsrede. V Podsredi smo preko multivizijske predstavitve spoznali Kozjanski regijski park, ki je največji regijski park v Sloveniji in zajema celotno Kozjansko. Sprehodili smo se po starem trgu Podsrede in okrepčali s sladko jutranjo kavo.

Po ogledu Podsrede smo se odpravili na šmarski del Šmarsko – Virštanjske vinsko turistične ceste, natančneje na Sladko Goro. Na Smoletovi gorci so nam pripravili malico in degustacijo njihovih domačih vin. Nato smo si ogledali baročno Marijino božjepotno cerkev na Sladki Gori. Cerkev je vrh slovenske baročne cerkvene arhitekture in likovne umetnosti. Po ogledu  cerkve smo se odpeljali nazaj na Kozjansko, proti Virštanju. V vasi Verače smo obiskali kmetijo odprtih vrat  Pri škorcu družine Volavšek. V njihovi kleti smo spoznali njihovo kmetijo, vinograde in vino, ki ga pridelajo. Poizkusili smo štiri vrste vina in mošt.

Po obisku kmetije Pri škorcu smo se odpravili v Imeno, kjer smo obiskali Hišo vin Emino. To je vinska klet KZ Šmarje pri Jelšah, kjer pridelujejo kakovostna in vrhunska vina Šmarsko – Virštanjskega območja. Preko multivizije smo bežno spoznali življenje in delo Sv. Eme Krške ter kraje, kjer rastejo trte in zori grozdje iz katerega v kleti delajo vino. Ob Eminem trisu smo spoznali deželno belo vino, emin rose, modro frankinjo itd …

Za konec prelepega, sončnega, toplega, poznojesenskega dneva smo se ponovno odpeljali mimo Virštanja na Velbano gorco, na Gostinco k gospodarju Alojzu Toplišku na večerjo. Gospodar nas je sprejel in pozdravil v svoji kleti z belim, rdečim vinom in toplo pogačo. Nato pa povabil na zasluženo večerjo v gostinsko sobo.

Pot domov nas je vodila preko Bizeljskega, Brežic ponovno do Otočca in Novega mesta, kamor smo se vrnili ob 22. uri.

  

7. Prireditev ob prazniku Grčevja

Uspešno smo speljali prireditev ob prazniku Grčevja. Podelili smo priznanja za najbolj ocenjena vina na tednu cvička v Novem mestu. Prvič smo organizirali srečelov. Imeli smo degustacije najboljših grčevskih vin, pobirali smo stave za višino šunke. Sekcija vinogradnic je pripravila pecivo in ostale dobrote. Zabaval nas je ansambel Popotniki, kateri je na zadnjih festivalih prejel več nagrad. Z prireditvijo smo zadovojlni  tako v organizaciskim kot finančnem smislu.

Več slik si oglejte v galeriji.

 

          

 

8. Tečaj sekcije vinogradnic

9. Strokovno predavanje

Dne 27.8. smo se udeležili protestnega shoda proti večkratnem povečanju katasterskega dohodka, kateri bi močno prizadel vse vinogradnike. Shod je bil na Agroživiljskem sejmu v Gornji Radgoni in je bil zelo odmeven.  Udeležilo se ga je večina društev vinogradnikov Dolenjske. Z 17 udeleženci pa smo bili med bolje zastopanimi. Ogledali smo si sejem in se družili v prijetni družbi. Domov smo se vrnili v poznih urah.

   

   

   

 

10. Vzdrževanje trte pri Sv. Juriju

Skrb za vzdrževanje trte je prevzel naš aktivni član upravnega odbora Brane Pavlin. Zahvaljujemo se mu za skrb in lepo vzdrževanje trte iz Lenta.

11. Vzdrževanja obeležja pri vstopu v grčevje

Določili smo vrstni red članov upravnega odbora, kateri so bili zadolženi za organizacijo in izvedbo vzdrževanja. Obeležje je bilo skozi vse leto lepo vzdrževano in je bilo v ponos društvu.

12. Svetovanje letnika 2013

Dne 30.10.2013 smo v hramu Pavlin organizirali jesensko pokušino letnika 2013. Vodil jo je vodja laboratorija pri KGZ Novo mesto g. Andrej Bajuk. Prejeli in ocenili smo 40 vzorcev. Na pokušini smo se vsi prisotni nekaj naučili, saj nam je g. Bajuk za vsak vzorec svetoval kaj je potrebno storiti za nadalnje kletarjenje in nego vina. Splošna ocena je bila, da so vzorci za letošnji letnik presenetljivo zdravi in kvalitetni. Pri večini vzorcev pa prevladujejo visoke kisline, kar je značilno za letošnji letnik in jih bo potrebno zmanjšati z naravnim ali umetnim razkisom.

13. Prednovoletno srečanje

Dne 30.11.2013 smo se zbrali v gostišču Pirkovič v Šmarjeti. Prisotnih je bilo 40 članov in prijateljev društva. Ob odlični kulinariki, dobr kapljici in muziki v izvedbi več muzikantov smo se zabavali do jutranjih ur.

14. Nakup zemljišča za lastne prostore

Dogovorili smo se za odkup zemljišča in ga v veliki meri tudi odplačali. Za leto 2014 nam preostane dokončno odplačilo in ureditev prepisa. Na parceli smo izvedli dve akciji čiščenja.

 

Preverite starejše:

>> Plan dela za leto 2012

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri