Plan dela za leto 2018

 1. Pohod S cvičkom med vinogradi

V soboto 27. 1. 2018 smo sodelovali na pohodu S cvičkom med vinogradi. Lepo pomladansko vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša stojnica je bila zelo dobro obiskana. Pohodniki so se okrepčali s prigrizkom, kuhančkom  in grčevskim cvičkom, ter zadovljni nadaljevali pot.

 

 

 1. Ocenjevanje letnika 2017

OCENJEVANJE VIN – DV Grčevje 1. 3. 2018

 1. 3. 2018 je na Otočcu v gostilni »Pri Štefki« v organizaciji DV Grčevje potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil, je ocenila 69 vzorcev vin.

V letu 2017 marsikateremu vinogradu ni bilo prizaneseno od spomladanske pozebe in toče. V poletnih mesecih pa so suša in visoke temperature narekovale hitro dozorevanje in zgodnjo trgatev. Tako smo Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto že v drugi polovici avgusta opozarjali zaradi visokih sladkornih stopenj na pravočasno trgatev posameznih sort. Tudi v letniku 2017 se je pokazalo, da visoke sladkorne stopnje v času trgatve zahtevajo v predelavi veliko znanja, pozornosti in natančnosti ter pravočasnega odločanja (pretoki, žveplanja, filtracija…).

Težavnost letnika se kaže tudi v kakovosti cvička. Na eni strani zelo prijetni cvički, na drugi pa preveč grobi, nekoliko temnejši (kot posledica slabše doslednosti pri predelavi in tipizaciji) ter s prisotnostjo meglice. Posebno pozornost velja nameniti modrim frankinjam, saj večina med njimi nakazuje na visoko kakovost (lepa sadnost, obarvanost in polnost okusa, kjer je bil opravljen biološki razkis). Dolenjsko rdeče je vino iz rdečih sort in ne »ponesrečen« cviček, kar so pokazali nekateri ocenjeni vzorci dolenjskega rdečega.

Kar se je zaznalo pri cvičkih, je bilo mogoče ugotoviti tudi pri belih vinih, saj so z več znanja in večjo poglobljenostjo pri predelavi izstopala tudi nekatera vina dolenjskega belega ter posamezne sorte (laški rizling, kerner, rumeni muškat). Pri nekaterih vinih je preveč izstopal alkohol, kar se prepozna v pekočem okusu.

Pri ocenjevanju je bilo izločenih 10 % vzorcev, kar je za tako težaven letnik, kot je letnik 2017, malo. Glavni napaki, ki sta se kazali, sta bili oksidacija in bekser. Napake, ki so se zaznavale, so odpravljive s takojšnjim ukrepanjem. Žal je bilo mogoče zaznati tudi bolezensko stanje (cik), ki pa je posledica težavnosti fermentacije oz. prepoznega prvega pretoka. Pozornost velja nameniti predvsem modrim frankinjam, pri katerih so degustatorji opozarjali na spodnjo mejo zaščite z žveplom. V primerih oksidacije je potrebno vino primerno dožveplati na osnovi predhodne analize, pri bekserjih pa se je potrebno poslužiti obiska v enološkem laboratoriju ter morebitnega čiščenja z bakrovim sulfatom po predhodnjem testu na majhni količini.

Organizatorju ocenjevanja, DV Grčevje, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom, degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem in uspešno kletarjenje še naprej.

Andrej Bajuk

 

 1. Občni zbor

V soboto 17. 3. 2018  smo imeli občni zbor pri ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2018. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja letnika 2017.   Naše vinogradnice so poskrbele za pogostitev. Ob Grčevskem cvičku in harmoniki smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

 

 

 1. Sodelovanje na Tednu cvička

V petek 25. 5. 2018 smo sodelovali v povorki na Tednu cvička v Šentjerneju. Sodelovalo je 35 vinogradnikov našega društva, oblečenih v majice društva. Dogodek je bil za nas še posebej doživet, saj je bila v povorki tudi kandidatka za cvičkovo princeso, naša članica Ana Pavlin, ki je bila nato v soboto tudi izbrana in razglašena za 20. cvičkovo princes in prvo iz našega društva, kar je za naše društvo veliko priznanje in posebna čast.

  

 1. Sprejem cvičkove princese

V nedeljo 24. 6. 2018 smo pod našim kozolcem pripravili sprejem naše cvičkove princese Ane Pavlin. Na ta položaj je bila izbrana na Tednu cvička v Šentjerneju. Krono bo nosila vse do naslednjega Tedna cvička v letu 2019. Ob tej priliki smo podpisali dogovor o sodelovanju med Zvezo društev vinogradnikov Dolenjska, Društvom vinogradnikov Grčevje, cvičkovo princeso in kraljem cvička. Po krajšem programu je sledila zabava. V večernih urah smo prižgali kres in se zabavali pozno v noč.

 

    

 1. Srečanje društev iz območja Grčevja

V soboto 25. 8. 2018 smo se udeležili petega srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Gostitelj je bil Nogometni klub Paha. Srečanje je potekalo v športnem parku Pod lipco.  Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin, v nadaljevanju pa so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive, zmagovalec pa je bil Nogometni klub Paha. V nadaljevanju je sledila zabava z ansamblom Duo Košmerlj. Ob odlično pripravljeni hrani  in vrhunski Grčevski kapljici smo se kljub slabemu vremenu zabavali dolgo v noč.

 

 1. Tečaj sekcije vinogradnic

V sredo 7. 3. 2018 so imele članice Društva vinogradnikov Grčevje  kuharski tečaj v Hiši žive dediščine v Beli Cerkvi. Izdelovale so tradicionalno slovensko jed, štruklje iz različnih vrst testa z različnimi nadevi. Delavnico je vodila ga. Elizabeta Verščaj, ki jim je na zanimiv način prikazala izdelovanje štrukljev. Popoldne je ob delu in druženju zelo hitro minilo.

Marta Pavlin

 

 1. Strokovna ekskurzija

KRALJEVI VINOGRADI 6-7. 10. 2018

 1. 10. 2018 smo se ob 04.30 uri zjutraj podali na pot skozi Zagreb do Beograda. V Beogradu smo se za začetek podprli s pravim srbskim pasuljem. Nadaljevli smo vožnjo do Topole-Oplenac, kjer smo se  seznanili z življenjem srbske dinastije Karađorđević. Obiskali smo cerkev sv. Jurija (sv. Djordja), ki je bila zgrajena na začetku tega stoletja v čast kralju Petru I Karađorđević, mavzolej dinastije Karađorđević, s prekrasnim mozaikom, ki ga sestavlja 40 miljonov kockic, ter kopije najlepših fresk iz 60 srbskih samostanov z območja Srbije in Makedonije. Ogledali smo si tudi hišo, kjer je živel kralj Peter I, in kjer je sedaj muzej s portreti kraljeve družine in raznimi dragocenimi darili.  Popoldne smo obiskali kraljeve vinograde, eno najstarejših vinarij v Srbiji, ki jo je osnoval kralj Aleksander I Karađorđević leta 1931 kot eno najsodobnejših vinarij na Balkanu. Po dolgih letih nedelovanja so jo leta 2007 zopet odprli. Poskusili smo štiri vrste vina, ki ga pridelujejo v kraljevskih vinogradih. Sledila je nastanitev v hotelu Oplenac 2** in večerja ob glasbi na turistični kmetiji.

Drugi dan smo najprej obiskali enega izmed srbskih samostanov (Svete Petke ali Nikolje), nato pa smo obiskali vinarijo Pik Oplenac. Izredno lepo opremljena vinarija sledi modernim trendom in nas zagotovo ni pustila hladne. Tudi njihova vina ne. Po ogledu in degustaciji smo se poslovili od prijaznih gostiteljev in se odpeljali proti domu. Na poti domov smo imeli postanek v Stari srbski kući v Beogradu, kjer so nas  za slovo postregli z jedmi iz žara. Sledila je  vrnitev proti domu, kamor smo dobro razpoloženi prispeli v poznih urah.

  

  

 1. Izlet v Bruselj

Ker je 20. cvičkova princesa Ana Pavlin iz našega društva, smo se v družbi princese, kralja cvička, Jerneja Martinčiča, ambasadorja Janeza Pavlina ter v organizaciji Kompasa Novo mesto, konec novembra podali na potovanje v Bruselj. Cvičkov dvor se je namreč odločil, da moramo slavo cvička popeljati tudi v evropsko prestolnico in parlament.

Na poti v Bruselj smo se ustavili že v Waterlooju, prizorišču znamenite bitke, v kateri je Napoleon doživel poraz s strani Prusov, Angležev in Nizozemcev. Takoj ob prihodu v Bruselj smo odšli v parlament, kjer nas je sprejela poslanka Romana Tomc, ki je naš obisk tudi finančno podprla. Spoznali smo funkcioniranje Evropskega parlamenta in obiskali plenarno dvorano, kjer se sprejemajo pomembne evropske odločitve. Gospa Tomc nam je predstavila pomembnost Evropskega parlamenta, ki ima velik vpliv na naš vsakdan. Naše gostitelje smo postregli s potico in cvičkom. V parlamentu in pred njim se je slišala tudi harmonika in slovenska pesem.

Zvečer smo obiskali vinarijo Universal, kjer nas je sprejel g. Kurt Dewaele, s katerim so vsi trije predstavniki cvičkovega dvora (kralj, princesa in ambasador) podpisali poseben sporazum o promociji in trženju cvička v Belgiji. V vinariji smo ob cvičku in drugih svetovnih vinih poskusili tudi znameniti belgijski ocvrti krompirček »frites« in klobase. Ugotovili smo, da se tudi h »pommes fritesu« najbolj prilega cviček.

Naslednji dan smo obiskali enega najbolj ohranjenih evropskih srednjeveških mest Brugge, ki je pod Unescovo zaščito. Zaradi velikega števila kanalov ga nekateri imenujejo »severne Benetke«. Popoldne smo si ogledali še nekdanjo trgovsko prestolnico Gent, nato pa prenočili v Bruslju. Zadnji dan smo si ogledali še Bruselj, na poti pa naredili krajši postanek tudi v Luksemburgu.

 

     

 

 1. Jesenska pokušina

V torek 6. 11. 2018 smo se zbrali v Hramu Pavlin. Opravili smo jesensko pokušino s svetovanjem. Priznani strokovnjak Andrej Bajuk nas je podučil, kako odpraviti napake in izboljšati kvaliteto vin. Na prinešenih vzorcih je bilo kar nekaj napak, kar je skladno z letošnjim letnikom. Tovrstno svetovanje je zelo poučno in bo prav gotovo pripomoglo k dobrim ocenam na spomladanskem ocenjevanju

 1. Prednovoletno srečanje

V soboto 1. 12. 2018 smo se zbrali v Gostišču pri Štefki. Spomnili smo se dogodkov v izstekajočem se letu, nato pa se ob odlični kulinariki in vrhunskih Grčevskih vinih zabavali do jutranjih ur. Za dobro razpoloženje je poskrbel ansambel Špon.

 

12. Vzdrževanje trte pri Sv.Juriju

Za vzdrževanje trte iz Lenta, ki je zasajena pri cerkvi Svetega Jurija, zgledno skrbi naš član Brane Pavlin, ki se mu za opravljeno delo in pripravljenost iskreno zahvaljujemo.

13. Vzdrževanje obeležja pri vstopu v Grčevje

Parcela z našim obeležjem pri Starem gradu, kakor tudi ostala obeležja, so skrbno urejena, za kar poskrbijo člani upravnega odbora ob pomoči ostalih članov društva.

 

 1. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore

V letu 2018 smo opravili veliko delo. Kozolec, ki smo ga kupili v Dolenjem Grčevju, smo razstavili, prepeljali in sestavili na naši parceli. Seveda smo ga tudi temeljito obnovili in je sedaj naš ponos. To je začetek gradnje naših osrednjih prostorov in izobraževalnega centra. Vloženega je bilo veliko prostovoljnega dela. Zahvala gre vsem vinogradnikom in vinogradnicam za nesebično pomoč in ves vložen trud.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri