Realizacija plana dela za leto 2024

1. Pohod S cvičkom med vinogradi

V soboto, 27.1.2024,  smo sodelovali na pohodu S CVIČKOM MED VINOGRADI. Lepo toplo vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Postojanka pod našim kozolcem je bila lepo obiskana. Pohodniki so se okrepčali s prigrizkom, ki so ga pripravile naše vinogradnice in vinogradniki, s čajem, kuhanim vinom  in ostalimi grčevskimi vini. Med pohodniki je bil tudi Boris Kopitar. Okrepčani in veselo razpoloženi so pohodniki nadaljevali pot proti cilju.

 

2. Ocenjevanje vin letnika 2023

Dne 27.02. 2024 smo v Turizmu Švirt izvedli ocenjevanje vin letnika 2023. V oceno smo prejeli 64 vzorcev vin. Izločenih je bilo 11 vzorcev, kar je glede na težavnost letnika dobro. PRVAK GRČEVJA  je postal Andrej Novak z oceno cvička 16,17, ŠAMPION ocenjevanja pa Jože Švirt z oceno 18,10 za vino modra frankinja. Veseli  smo, da je bila samo pri dveh vzorcih prisotna nepopravljiva napaka, vse ostale napake pa se da s  skrbnim kletarjenjem odpraviti. Komentar predsednika komisije je v prilogi.

DV Grčevje 27.2.2024

 

3. Občni zbor

V soboto, 16. 3. 2024, smo v Ribniku Jerman v Grčevju izvedli redni občni zbor Društva vinogradnikov in vinogradnic Grčevje. Začeli smo ga s slovensko himno.

Po pozdravnem nagovoru predsednika smo izvolili delovno predsedstvo in pričeli z delom. Pregledali smo poročilo o realizaciji plana za leto 2023, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora.

Potrdili smo plan dela za leto 2024 z enakimi dejavnostmi kot v preteklih letih z glavnim poudarkom na urejanju naše parcele in kozolca. Na občnem zboru smo podelili tudi priznanja za ocenjena vina letnika 2023 na društvenem ocenjevanju. Šampion Grčevja je postalo vino modra frankinja Jožeta Švirta iz Jelš. Prvak Grčevja je postalo vino cviček  z oceno (16,17) Andreja Novaka s Pahe. Podeljenih je bilo 13 zlatih in 13 srebrnih priznanj.

Po končanem občnem zboru se je nadaljevalo prijetno druženje s pokušnjo najbolje ocenjenih vin. Manjkale niso niti klobase niti domač kruh niti pecivo, za kar so poskrbele marljive vinogradnice.

4. Sodelovanje na Tednu cvička

V petek, 24. 5. 2024, se je v Novem mestu pričel 52. teden cvička. Slovesnost se je pričela s tradicionalno povorko vinogradniških društev. Tridnevna prireditev je bila zaradi lepega vremena dobro obiskana. Novi  kralj cvička je postal Andrej Grabnar , cvičkova princesa Blažka Ilovar, ambasador cvička pa Sašo Đukič. Vinogradniki so prejeli priznanja za ocenjena vina na 52. tednu cvička. Člani našega društva smo se množično udeležili slovesne povorke. Društvo je bilo zelo prepoznavno in s strani obiskovalcev nagrajeno z močnim aplavzom.

 

5. Prireditev ob dnevu državnosti

V petek, 24. 6. 2024, smo obeležili tradicionalni praznik Grčevja. Najprej smo se ljubitelji pohoda podali na pot do Jagodnika in nazaj. Ob 18. uri smo pričeli  s kulturnim programom v počastitev dneva državnosti. O pomenu praznika je spregovoril Matjaž Pavlin. Naša pevska skupina Korona dečki je zapela nekaj lepih narodnih pesmi. Predsednik društva Jože Kocjan je spregovoril o poteku del na našem kozolcu, ki smo ga v letošnjem letu zaprli in priključili na elektro in vodovodno omrežje. Cvičkova princesa Urška Ilovar je podelila priznanja vinogradnikom z ocenjevanja vin na tednu cvička in ocenjevanja v okviru zveze Vinis. Sledil je prikaz košnje s kosami, kot so to počeli naši predniki. Naši žar mojstri pa so pripravili pojedino, da smo napolnili naše želodčke. Posladkali pa smo s pecivom, ki so ga pripravile naše vinogradnice.  V mraku smo zakurili kres, ob katerem smo se ob zvokih harmonike in ubranem petju zabavali do jutranjih ur.

 

 

6. Srečanje društev s področja Grčevja

Zaradi nezainteresiranosti ostalih društev v letošnjem letu srečanje ni bilo realizirano.

 

7. Strokovna ekskurzija

Dne 3. 11. 2024 smo se podali na strokovno ekskurzijo v Belo krajino. Prvi postanek je bil v prenovljenem hotelu Smuk v Semiču, kjer smo popili jutranjo kavico in pojedli sendviče. Nato smo se sprehodili po starem mestnem jedru in si ogledali popolnoma prenovljeno cerkev sv. Štefana. Sledil je ogled Muzejske hiše Semič, kjer smo si ogledali Center narave Bele krajine, krajevno zbirko Semič v dvajsetih slikah in Vinogradniško zbirko. Polni novih spoznanj smo obiskali Penine Simonič, ki se nahajajo v bližini. Čas je bil ravno pravi za belokranjsko pogačo in degustacijo odličnih penin, ki jih je bilo možno tudi kupiti. Sledila je vožnja v Metliko, kjer smo si ogledali izvir reke Krupe, se sprehodili po starem mestnem jedru, nato pa vožnja do Krmačine, kjer smo obiskali vinsko klet Prus. Jože Prus je bil na sejmu v Gornji Radgoni letos že šestič proglašen za najboljšega vinarja leta. Ob narezku smo degustirali odlična vina in se seznanili z zgodovino vinske kleti. Dan smo zaključili na Radovici. Tu smo najprej obiskali Osnovno šolo »Brihtna glava« in prisostvovali čisto pravemu pouku, kot je potekal leta 1951. Tako smo na zanimiv način dopolnili svoje znanje o Beli krajini. Na koncu smo prejeli tudi spričevalo. Sledil je zaključek na bližnji turistični kmetiji, kjer so nas po bogati belokranjski večerji  povabili še v klet, kjer smo degustirali njihova vina.

 

10. Jesenska pokušina vin

V torek, 19. 11. 2024, smo na Princesini terasi Matjaža Pavlina izvedli jesensko pokušino mošta s svetovanjem za letnik 2024. Pokušino in svetovanje sta vodila gospoda M. in B. Granda, ocenjevalca na inštitutu v Ljubljani. V pokušino smo prejeli 40 vzorcev mošta. Pri pokušanju smo zaznali številne napake, ki pa jih je možno odpraviti s skrbnim kletarjenjem. To pa je tudi osnovni namen pokušine. Vsi prisotni smo dobili informacije, kaj je potrebno postoriti z našimi vini, da bodo brez napak na spomladanskem ocenjevanju.

12. Prednovoletno  srečanje

Prednovoletno srečanje smo prestavili na 10. januar 2025. Obiskali smo velikega vinarja Marjana Jeleniča v Kostanjevici na Krki. Ogledali smo si sodobno klet in z veseljem prisluhnili gospodarju, ki nam je predstavil svoj način obdelave vinogradov, posebnosti trgatve, način kletarjenja, nego mladih vin in način zorenja ter stekleničenje vin v njegovi kleti.  Klet smo zapustili navdušeni nad njihovo kulinariko in izvrstnimi vini ter polni novih znanj in spoznanj.

 

13. Degustacijske delavnice

Opravili smo nekaj degustacij v kleteh posameznih vinogradnikov, se seznanili s posebnostjo vin v kleti in se posvetovali o ukrepih za izboljšanje kvalitete.

 

14. Priključitev elektrike in zaprtje kozolca

Skladno s planom smo naš kozolec priklopili na električno omrežje. Intenzivno so potekala dela na zaprtju kozolca, tako da so zahvaljujoč marljivim članom dela v zaključni fazi. V mesecu juniju smo uspeli objekt priključiti tudi na vodovodno omrežje. V novembru smo pričeli z izgradnjo sanitarij in jih do konca leta zaključili. Konec leta smo montirali še dve klimatski napravi. Tako smo presegli vse naše plane in pričakovanja za letošnje leto.

 

     

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri