Plan dela za leto 2015

Plan dela za leto 2015

1. Pohod po cvičkovi gazi

V soboto 31.1. smo sodelovali na pohodu z cvičkom med vinogradi. Postavili smo stojnico, na kateri smo prodajali naša vina, čaj, kape, majice itd. Pohodnike smo pogostili z sirom in kruhom. Bil je čudovit dan za pohod. Obisk in razpoloženje je bilo temu primerno. Posebna zanimivost naše stojnice pa je bila lesena peč.

 

2. Degustacijske delavnice

V mesecu februarju smo imeli degustacijsko delavnico v zidanici Dušana Nahtigala, kateri je tudi vodja degustatorjev. Na degustaciji so sodelovali degustatorji društva vinogradnikov Grčevje in Trška gora.               Preizkusili smo 28 vzorcev vin, se s tem izobraževali in lastnikom vin svetovali kako odpraviti pomankjlivosti in napake na posameznem vzorcu vina.

 

3. Ocenjevanje letnika 2014

Ocenjevanje smo izvedli v hramu Pavlin. Petčlanska komisija pod vodstvo Sama Hudoklina je prejela v oceno 52 vzorcev. Zaradi slabih vremenskih razmer skozi celo leto je temu primerna kvaliteta z visokimi kislinami. Izločenih je bilo 13 vzorcev. V veliki večini je bil razlog oksidacija in bekser, kar bojo vinogradniki  odpravili in bomo imeli povprečen letnik. Prvak Grčevja je postal Jože Švirt z oceno cvička 16,03. Rezultati so v prilogi. ocenjevanje 20105 dv grčevje

 

4. Občni zbor

V soboto 11.4.2015 smo imeli občni zbor v ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2015. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja  letnika 2014.  Ob dobri hrani, katero so pripravile naše vinogradnice  in harmoniki smo se zabavali pozno v noč.

 

5. Sodelovanje na tednu cvička

Tudi letos smo se udeležili povorke na 43. tednu cvička v Kostanjevici. Povorke se je letos udeležili nekoliko manj članov društva, zato pa ni bilo nič manj veselo.

Z praporjem in ostalimi rekviziti smo bilo zelo prepoznavni in toplo sprejeti.

7. Prireditev ob prazniku Grčevja

Letošnjo prireditev smo zastavili nekoliko drugače. Organizirali smo pohod po obronkih Grčevja. Pohoda se je udeležilo cca 70 pohodnikov. Na poti je svoja vrata odprlo 6 vinogradnikov, kjer smo se nekoliko osvežili. Pri našem najstarejšem vinogradniku Planinc Francu pa smo imeli pravo degustacijo. Poizkušali smo razna arhivska vina. Najstarejše vino je bilo že  polnoletno. Pohod smo zaključili pri Lovskem domu na Pahi. Pohodnike smo pogostiliz golažem in jedmi z žara. Kralj cvička gospod Kobe je podelil priznanja vinogradnikom za vina ocenjena na tednu cvička v Kostanjevici. Ob dobri kapljici in harmoniki smo se zabavali dolgo v noč.

8. Tečaj sekcije vinogradnic

V mesecu novembru smo se članice sekcije vinogradnic zbrale na kuharskem tečaju v OŠ Otočec. V preteklosti smo se že izpopolnjevale v peki peciv, pletenic, prigrizkov, …. Na tokratnem tečaju smo pripravljale jedi primerne za vsakdanja kosila in večerja. Tako smo se na začetku poigrale z okraševanjem piščančkov iz jajc, nadaljevale z pripravo piščanca brez kosti, pripravljale ajdovo rulado, pa musako z kislim zeljem in rižem, tudi zavitek z osličem je bil izredno dober, našim otrokom bodo všeč nabodala z krompirjem. Kot prilogo smo pripravile porovo solato, gratinirano polento, gratinirano cvetačo in brokoli. Kot sladico pa se poigrale še z pripravo korenčkovih kroglicam in ledenim božičnim pudingom.

Večer smo zaokrožile še z prepogibanjem namiznih prtičkov v razne oblike (smrečice, ptice, pahljače…) in seveda prijetno druženje zaključile z pokušino pripravljenih jedi, ki jih je bilo za en večer kar preveč, tako da so pripravljene jedi lahko poizkusili tudi naši domači.

 

9. Izlet društva

Sredi oktobra smo se podali na izlet v deželo Traminca. Iz Novega mesta smo odšli ob 6 zjutraj in se ob postanku za kavico pripeljali v Mursko sobotu k enemu najbolj znanih gostincev, vinogradnikov in podjetnikov v tem koncu deželi. Ogledali smo si posestvo, lokal in čudovito teraso pokrito z vinsko trto. Okrepčali smo se s toplim bogračem in se odpeljali v Anino klet. V kleti smo preizkusili veliko vzorcev traminca in drugih zvrsti vina. Ob harmoniki smo tudi ubrano zapeli. Pot smo nadaljevali v Avstrijo, kjer smo preizkusili Avstrijski traminec. Nadaljevali smo proti Madžarski in se pripeljali v Županovo klet. Po ogledu le te in degustacijah vrhunskih vzorcev traminca smo se vračali v Mursko soboto. Sledila je večerja in ples  ob ciganski muziki. Polni lepih vtisov smo se v poznih večernih urah vrnili v Novo mest. Na avtobusu smo ob zvoku dveh harmonik lepo prepevali.

  

10. Strokovno predavanje

Tudi letos smo se zadnjo soboto v avgustu udeležili drugega srečanja štirih društev, katera delujejo na področju Grčevja. Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin. V nadaljevanju pa smo se zabavali v športnih igrah v katerih je tokrat zmagalo prav naše društvo. Letos smo imeli čast, da nas je obiskal župan mestne občine Novo mesto gospod Macedoni. Ob dobri hrani, grčevskem cvičku in glasbi domače glasbene skupine smo se zabavali dolgo v noč.

   

11. Vzdrževanje trte pri Sv. Juriju

Za vzdrževanje trte iz Lenta, katera je posajena pri cerkvi Svetega Jurija zgledno skrbi naš član Brane Pavlin.

12. Vzdrževanja obeležja pri vstopu v grčevje

Parcela z našim obeležjem pri Straem gradu je skrbno urejena, za kar poskrbijo člani upravnega odboro ob pomoči ostalih članov društva.

13. Svetovanje letnika 2015

V sredo 04.11.2015 smo imeli jesensko pokušino z svetovanjem letnika 2015. Svetovanje je vodil g. Andrej Bajuk iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Na pokušino smo prejeli 39 vzorcev. Splošna ocena letnika je zelo dobra. Poričilo poglejte v prilogi.  DV Grčevje 4.11.2015

 

14. Prepis parcele in priprava za sajenje društvenega vinograda in sadovnjaka

V letošnjem letu smo dokončno odplačali in uredili prepis naše parcele, katera je sedaj naša last: Sledi urejanje dokumentacije in prestavitev kupljenega kozolca.

15. Prednovoletno srečanje

Zadnjo soboto v novembru smo pripravili prednovoletno srečanje za člane in prijatelje društva. Zbrali smo se v gostišču Domen. Ob odlični hrani, izvrstnem cičku in zvokih društvenega ansambla smo se zabavali do jutranjih ur.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri