Plan dela za leto 2014

Plan dela za leto 2014

1. Sodelovanje z ostalimi društvi

V mesecu avgustu smo v sodelovanju z ostalimi društvi katera delujejo v Grčevju ( Konjeniki, Lovci in Nogometni klub) organizirali prvi skupni piknik. Kljub slabemu vremenu je bilo vzdušje izjemno. Pripravili smo tekmovanje med društvi, lovci so pripravili divjačinski golaž, konjeniki so spekli dva odojka, mi smo prispevali pijačo, nogometaši pa prostor, organizacijo in muziko. Vsi smo bili navdušeni in bili soglasni da tako srečanje ponovimo vsako leto.

2. Pohod po cvičkovi gazi

Kot vsa leta smo tudi letos postavili stojnico, na kateri smo prodajali naša vina, čaj, kape, majice itd. Pohodnike smo pogostili z sirom in kruhom. Na naši stojnici se je zadržalo veliko zadovolnih pohodnikov.Žal pa lahko objavimo samo slike z zaključka oziroma pospravljanja stojnice.

3. Ocenjevanje letnika 2013

V oceno smo prejeli 75 vzorcev. Na ocenjevanju so izstopali cvički z kar 9 velikimi zlatimi medaljami. Vzrok za izločena vina je bil v 90 odstotkih oksidacija in bekser, kar se da brez težav odpraviti. Organizirali bomo predavanje o trgatvi in kletarjenju zato smo prepričani, da bo v naslednjem letu še manj po nepotrebnem izločenih vin. Objavljamo rezultate vomogradnikov, kateri imajo svoj pridelek prijavljen.

rezultati letnika 2013

4. Občni zbor

V petek 28.03.2014 smo imeli občni zbor v ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in načrte za prihodnje leto. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja  letnika 2013. Prvak Grčevja je Miran Štimfelj z oceno 16,23 za vino cviček. V nadaljevanju smo se zabavali in ob harmoniki ubrano zapeli.

5. Sodelovanje na tednu cvička

Tudi letos smo sodelovali na povorki 42. tedna cvička. Letošnja prireditev je bila v Kostanjevici na krki. Prireditev je bila dobro organizirana. Naši člani  so bili dobro organizirani in zelo prepoznavni z našim praporjem in ostalimi rekviziti.

ocenje

7. Prireditev ob prazniku Grčevja

Uspešno smo organizirali našo tradicionalno prireditev. Pripravili  smo srečelov in ugotavljanje višine šunke. Kuhinja in pogostitev je bila v lastni režiji zato si vsi sodelujoči zaslužijo vse pohvale. Zabaval nas je ansambel Dolenjski zvoki s katerim so bili obiskovalci zelo zadovoljni. Priznanja iz ocenjevanja na tednu cvička sta podelila letošnji  kralj cvička in cvičkova princesa. Prireditev je uspela tako v organizacijskem kot finančnem smislu.

 

8. Tečaj sekcije vinogradnic

9. Izlet društva: SLAVONIJA

Vinogradi Kutjeva spadajo v vinogradniški podrajon Slavonija, rajon kontinentalna Hrvaška. Obsegajo 800 ha vinogradov, ki leže pretežno na nadmorski višini 200 m. Polovico vinogradov je v lasti Kutjevački podrum d.d. Največ vzgajajo belih sort, večina graševine, nekaj pa tudi sivi in beli pinot, chardonnay, traminec, renski rizling, rizvanec…

Iz Novega mesta smo se odpravili ob 5 uri. Peljali smo se na relaciji Zagreb-Nova Gradiška do Požege. Sledil je postanek za kavo in sprehod skozi baročno mesto, ki se prvič omenja že 1227. Videli smo trg sv. Trojice, frančiškanski samostan, katedralo, mestno hišo in gledališče, se sprehodili po Cehovski ulici. Sledilo je nadaljevanje poti proti Kutjevu. Odpeljali smo se na bližnji Vidikovac, kjer smo uživali ob prekrasnem pogledu, postregli pa so nam s kozarcem graševine. Nato smo si ogledali znamenite kleti v cistercijanskem samostanu – Kutjevački podrum d.d. Tu so nam postregli s toplo malico in domačim kruhom, nato pa smo imeli degustacijo 5 vrst vina. Sledil je postanek v priznani vinski hiši sredi vinogradov, kjer smo imeli ogled kleti in degustacijo vin.  Na poti domov smo se zaustavili v Moslavini, kjer smo si ogledali muzej, imeli pokušino vin na koncu pa so nam pripravili bogato samopostrežno večerjo.

Prešerno razpoloženi smo se vrnili domov v poznih večernih urah.

 

10. Strokovno predavanje- trgatev in kletarjenje

V okviru piknika društev smo za uvod pripravili predavanje g. Baugartnerja. Zelo nazorno nam je predstavil na kaj vse je potrebno paziti pred trgatvijo, v sami trgatvi in pri kletarjenju. Pridobljena znanja nam bojo v letošnjem deževnem vremenu zelo koristila.

11. Vzdrževanje trte pri Sv. Juriju

Ob trti iz Lenta smo postavili obeležje, da bojo vsi obiskovalci in turisti vedeli zakaj je tu posajena in kdo jo je posadil.

12. Vzdrževanja obeležja pri vstopu v grčevje

13. Svetovanje letnika 2014

V sredo 12.11.2014 smo imeli jesensko pokušino z svetovanjem letnika 2014. Svetovanje je vodil g. Samo Hudoklin iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Letos smo imeli samo 35 vzorcev. Vzrok je slaba letina, pri kateri so močno povdarjene kisline. Kljub temu je bila kvaliteta prinešenih vzorcev dobra z malo napakami. Prisotni smo se podučili kako odpraviti napake, zmanjšati kisline in kletariti, da bomo iz problematičnega letnika pridobili kvalitetno vino.

 

14. Prepis parcele in priprava za sajenje društvenega vinograda in sadovnjaka

15. Predsnovoletno srečanje

Dne 29.11. smo se zbrali v gostišču Pirkovič in v izjemnem vzdušju, ob odlični kulinariki in dobri glazbi zaključili uspešno leto 2014.

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri