Plan dela za leto 2023

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 28.1.2023  smo po dveh letih premora znova sodelovali na pohodu s cvičkom med vinogradi. Lepo hladno vreme in zasnežena pokrajina sta privabila veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša postojanka, pod našim kozolcem je bila lepo obiskana. Pohodniki so se okrepčali z prigrizkom, katerega so pripravile naše vinogradnice in vinogradniki, čajem, kuhančkom  in grčevskimi vini, ter zadovljni nadaljevali pot.

2. Ocenjevanje letnika 2022

Dne 6.3. 2023 smo v Turizmu Švirt izvedli ocenjevanje vin letnika 2022. V oceno smo prejeli 81 vzorcev, kar je največ do sedaj. Izločenih je bilo 9  vzorcev, kar je na težavnost letnika lep uspeh. Veseli  smo, da je bil samo pri dveh vzorcu prisoten cik, vse ostale napake pa se da s  skrbnim kletarjenjem odpraviti. Komentar predsednika komisije je v prilogi.

DV Grčevje 6.3.2023

3. Občni zbor

V soboto 25. marca, smo v ribniku Jerman v Grčevju izvedli redni občni zbor Društva vinogradnikov in vinogradnic Grčevje, ki smo ga začeli s slovensko himno. Ker je bil materinski dan, smo prisluhnili še pesmi o mami.

Po pozdravnem nagovoru predsednika smo izvolili delovno predsedstvo in pričeli z delom. Pregledali smo poročilo o realizaciji plana za leto 2022, finančno poročilo in poročilo nadzornega odbora.

Potrdili smo plan dela za leto 2023 z enakimi dejavnostmi kot v preteklih letih, glavni poudarek bo na urejanju naše parcele in kozoleca. Na občnem zboru smo podelili priznanja za ocenjena vina letnika 2022 na društvenem ocenjevanju. Šampion Grčevja je postalo vino modra frankinja Danice Žagar z Vrha pri Pahi. Prvak Grčevja je postalo vino cviček 2 z oceno (16,10) Ane Pavlin s Pahe pri Otočcu. Podeljenih je bilo deset zlatih ter 23 srebrnih priznanj.

Matjaž Pavlin je na kratko predstavil svojo knjigo z naslovom “Vinogradniška dediščina kot priložnost za oblikovanje inovativnega, doživljajskega turističnega produkta, ki je izšla v zbirki Znanstvena monografija pri Kulturnem centru Maribor.

Po končanem občnem zboru se je nadaljevalo prijetno druženje s pokušnjo najbolje ocenjenih vin. Manjkala ni ne klobasa ne domač kruh ne pecivo, za kar so poskrbele vinogradnice.

 

4. Kuharski tečaj

Dne 12.02.2023 so se članice sekcije vinogradnic udeležile izobraževanja na temo priprava sladic. Izobraževanje je dobrodošlo saj nas s svojimi izdelki razvajajo na naših prireditvah.

5. Rez vinske trte

Dne 30.03.2023 smo organizirali prikaz rezi vinske trte, modre kavčine pri cerkvi Svetega Jurija. Dogodka se je udeležil podžupan mestne občine Novo mesto in predsedniki sosednjih društev. Po opravljeni rezi je sledilo druženje v princesini sobi.

 

6. Sodelovanje na tednu cvička

V petek 26.5.2023 se je v Novem mestu pričel 51 teden cvička. Tridnevna prireditev je bila zaradi lepega vremena zelo dobro obiskana. Izbrali smo novega kralja cvička, cvičkovo princeso, ambasadorja cvička in prejeli priznanja za ocenjena vina na 51 tednu cvička.. Naše društvo se je množično udeležilo slovesne povorke, bilo zelo prepoznavno in s strani obiskovalcev nagrajeno z močnim aplavzom.

7. Vinisov dan

Letos je Zveza Vinis praznovala svoj tradicionalni  dan v Straži na Dolenjskem. Prireditev je bila združena z praznovanjem 30 letnice delovanja Društva vinogradnikov Straža in državnim ocenjevanjem salam. Na šestem državnem ocenjevanju vin smo člani našega društva sodelovali z 7 vzorci vin. Dosegli smo izjemen uspeh saj smo prejeli dve zlati in pet srebrnih priznanj. Na prireditvi smo okušali najboljša slovenska vina in najboljše salame z državnega ocenjevanja.

 

 

8. Prireditev ob dnevu državnosti.

V soboto 24.6. smo v počastitev dneva državnosti organizirali tradicionalno prireditev Praznik Grčevja. Najprej smo organizirali kratek pohod po Grčevski gorici. V nadaljevanju smo po krajši kulturni prireditvi podelili priznanja z ocenjevanja vin na tednu cvička v Novem mestu in z ocenjevanja v okviru zveze Vinis. Sledil je zelo zanimiv dogodek prikaz košnje z kosami v moški in ženski konkurenci, kot so to delali naši predniki. Ni manjkala niti malica za kosce. Proti večeru so naši žar mojstri pripravili okusno pojedino. Druženje smo nadaljevali ob kresu  v spremljavi harmonike in ubranega petja.

 

9. Sejem Agra

10. Srečanje društev z področja Grčevja

V soboto 26. 8. 2023 smo ponovno organizirali srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. To je bilo že osmo srečanje. Gostitelj srečanja  je bilo naše društvo, prvič pa smo ga organizirali na naši parceli pod kozolcem. Za uvod nam je gospa Ivanka Badovinac predavala o pripravi na trgatev, kletarjenju in negi mladih vin. Slušatelji so bili navdušeni in so pozorno poslušali in zapisovali zanimive informacije. Pozdravil nas je tudi podžupan Mestne občine Novo mesto gospod Urban Kramar. V nadaljevanju so sledile zanimive športne igre, katere je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Letošnji zmagovalec iger je bila Lovska družina Otočec. Seveda ni šlo brez okusnega divjačinskega golaža in odojka. Ob odlično pripravljeni hrani in vrhunski Grčevski kapljici smo se družili in zabavali dolgo v noč. Za veselo razpoloženje in zabavo pa so poskrbeli fantje skupine Hribovci.

11. Strokovna ekskurzija

Dne 28.10.2023 smo se odpravili na strokovno ekskurzijo. V zgodnjih jutranjih urah smo se peljali preko meje do do Kutine. Najprej smo si ogledali mesto in se podali do znamenite cerkve, katera spada med najlepše baročne cerkve. Domačini so nam predstavili notranjost, zgodovino in pomen čudovitih fresk. V cerkvi smo ubrano zapeli in tako občutili čudovito akustiko. Nato smo se podali v bližnjo vinsko gorico kjer so nam postregli z toplo divjačinsko malico.  V centru mesta smo obiskali vinski dvor, kjer so nam domači vinogradniki pripravili degustacijo vin in predstavili značilnosti pridelav vin in kletarjenja.  Nadaljevali smo pot do Banja Luke. Nastanili smo se v hotelu v centru mesta, nato je sledil ogled mesta in prosto za samostojne oglede in nakupe na banjaluški tržnici.  Večerjali smo  v znameniti restavraciji Kazamat, katera se nahaja v trdnjavi nad reko Vrbas. Po večerji smo se podali na raziskovanje nočnega življenje.

Drugi dan smo se po hotelskem zajtrku podali na voden ogled mesta. Sledila je vožnja do vinske kleti v vinski gorici kjer se že desetletja ukvarjajo z vinogradništvom in so za svoj cabernet suvignon prejeli že več visokih mednarodnih priznanj. Domačini so nas lepo sprejeli, predstavili njihov način pridelave grozdja in kletarjenja. Sledil je ogled kleti, kosilo in degustacija vin. Popoldne vožnja proti domu.  Domov smo prišli polni lepih vtisov v poznih večernih urah.

12. Jesenska pokušina

V torek 7. novembra smo v Princesini sobi izvedli jesensko pokušino s svetovanjem mošta letnik 2023. Pokušino in svetovanje je vodil g. Andrej Bajuk iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. V pokušino smo prejeli rekordno število 45 vzorcev mošta. Pri pokušanju smo zaznali številne napake, katere pa je možno s skrbnim kletarjenjem odpraviti. To pa je tudi osnovni namen pokušine. Vsi prisotni smo dobili informacije kaj je potrebno na naših vinih postorit, da bojo brez napak in bojo na spomladanskem ocenjevanju prejela visoke ocene.

13. Kostanjev piknik

V soboto 4.11. smo se zbrali na naši parceli. Najprej smo zložili material in počistili okolico, nato pa spekli čevapčiče in kostanj. Odpadni material smo porabili za kres in se ob ognju greli, zabavali in poizkušali Grčevska vina.

 

14. Prednovoletno  srečanje

15. Degustacijske delavnice

16. Prestavitev kozolca in priključitev elektrike

V letošnjem letu smo končno pridobili gradbeno dovoljenje. Pod našim kozolcem smo zabetonirali temeljno ploščo in kozolec nekoliko premaknili, tako da ustreza gradbeni dokumentaciji. Prav tako smo skrbeli za čistočo v našem kraju in vzdrževali naša obeležja.

   

 

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri