Plan dela za leto 2017

 1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 28. 1. 2017 smo sodelovali na pohodu S cvičkom med vinogradi. Lepo vreme in prava zimska idila sta privabila veliko pohodnikov. Naša stojnica je bila dobro obiskana. Pohodniki so se okrepčali s prigrizkom, kuhančkom  in grčevskim cvičkom, ter zadovoljni nadaljevali pot.

 

 1. Ocenjevanje letnika 2016
 2. marca 2017 je v prostorih hrama Pavlin v Grčevju potekalo ocenjevanje vin letnika 2016. Člani društva so že v jeseni organizirali pokušino mladih vin, ko je kazalo na dober letnik, z vložitvijo veliko truda in znanja v času predelave pa vse do prvega pretoka.

Pet članska komisija, ki sem jo vodil, je ocenila 81 vzorcev vin, od tega 2 vzorca žametne črnine, 27 vzorcev cvička, 5 vzorcev dolenjskega rdečega, 1 vzorec modrega pinota, 12 vzorcev modre frankinje, 1 vzorec šentlovrenke in roseja, 12 vzorcev dolenjskega belega, 5 vzorcev bele zvrsti in 15 vzorcev sortnega belega vina (laški rizling, zeleni silvanec, beli pinot, chardonnay, sauvignon, kerner, traminec in rumeni muškat).

Letnik 2016 je bil muhasti letnik od cvetenja do začetka dozorevanja (pozeba, deževje, relativno nizke temperature čez poletje, bolezni v vinogradu, ponekod tudi toča), vendar pa je bilo v času dozorevanja sončno in z visokimi temperaturami. Tako lahko rečemo, da je bil letnik 2016 dober in vinar, ki je izkoristil ponujeno, je lahko pridelal odlična bela vina, pri rdečih pa je bila potrebna še večja skrb v času od predelave do prvega pretoka.

Imeli smo priložnost oceniti kar nekaj odličnih cvičkov, na drugi strani pa kar nekaj cvičkov z napako. Modre frankinje so se kljub manj naklonjenemu letniku za rdeča vina izkazale prijetne, tako v barvi, kakor tudi sadni aromi in polnosti. Pri nekaterih je nekoliko izstopala kislina. Razred zase sta bili modri frankinji letnika 2015.

Vzorci vin dolenjskega belega so bili povprečni, ravno tako sortna bela vina, z izjemo nekaterih posameznih vin kot so sauvignon, kerner, rumeni muškat, zelo pa je navdušil traminec.

Komisija je izločila 17 % vin, kar je kazalo na težavnost letnika. Glavni vzroki so bili bekser, oksidacija, motnost in tudi povišana vsebnost SO2. Torej napake, ki so z manjšimi posegi hitro rešljive. Zaznati je bilo kar nekaj bolezenskega stanja (cik), ki pa žal ni rešljiv.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo.

Andrej Bajuk, univ.dipl.ing.živ.teh.

 

Županovo vino

V decembru 2017 je društvo prejelo veliko priznanje. Cviček našega vinogradnika Jožeta Švirta je zmagal na tekmovanju za županovo vino. Razglasitev je potekala na prednovoletni zabavi na Novem trgu v Novem mestu.

    

 1. Občni zbor

V petek 30. 03 .2017  smo imeli občni zbor pri ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2017. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja  letnika 2016.  Ker je bilo volilno leto se je izvolil nov upravni odbor v sestavi: Jože Kocjan (predsednik) in Brane Pavlin, Silvo Gorenc, Alojz Kebelj, Jože Vidmar, Anton Novak, Franc Zorc, Jože Žagar, Stane Medic, Janez Rataj, Damjan Barbo in Ivan Gričar kot člani upravnega odbora. V nadzorni odbor so bili izvoljeni: Darko Zorko, Slavko Per in Andrej Jeršin. Disciplinsko komisijo sestavljajo Zvone Rožanc, Janko Gorenc in Matjaž Pavlin. Za vodjo sekcije vinogradnic je bila imenovana Marta Pavlin, za vodjo sekcije degustatorjev pa Dušan Nahtigal. Naše vinogradnice so poskrbele za pogostitev. Ob Grčevskem cvičku in harmoniki smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

 

 

 1. Sodelovanje na “Tednu cvička”

V petek 26. maja smo sodelovali na povorki ob tednu cvička v Trebnjem. Povorke se je udeležilo rekordno število vinogradnikov. Tudi naše društvo je bilo lepo zastopano in prepoznavno z našimi majicami, napisom in društvenim praporjem. V nedeljo 28. maja pa so predstavniki našega društva sodelovali na tekmovanju v kuhanju golaža in zasedli odlično drugo mesto.

 

 

 1. Srečanje društev s strokovnim predavanjem

V soboto 19. avgusta smo se udeležili četrtega srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Letošnji gostitelj je bilo naše društvo. Srečanje smo pripravili na sedežu Lovske družine Otočec. Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin. Podelili smo priznanja vinogradnikom za vina ocenjena na tednu cvička v Trebnjem. V nadaljevanju so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive in ponudile lepo druženje. V nadaljevanju je sledila zabava z ansamblom Šment. Ob odlično pripravljeni hrani  in vrhunski Grčevski kapljici smo se klub slabemu vremenu zabavali dolgo v noč.

 

 

6. Tečaj sekcije vinogradnic

 1. Izlet društva

Dne 21. 10. 2017 smo se podali na strokovno ekskurzijo v Goriška Brda, na Sveto goro in Goče.

Ob 6. uri zjutraj smo se peljali mimo Postojne na Kras. Najprej smo si ogledali Vipavo nato pa smo se ustavili v vasici Goče, ki se ponaša z največjim številom ohranjenih vinskih kleti na svetu. Domačini pravijo, da naj bi prav v eni izmed njih nastala Prešernova Zdravljica. Tudi mi smo si na znani domačiji privoščili svojo zdravico v obliki pokušnje domačih specialitet in vin. Iz Goč smo se odpeljali v Dobrovo, Goriška Brda, ki se razprostirajo na skrajnem zahodu Slovenije, preko državne meje, od smaragdne reke Soče na jugovzhodu do reke Idrije na severozahodu. Ogledali smo si kleti in degustirali njihova vrhunska vina. Iz Brd nas je pot vodila do Nove Gorice in naprej na 681 m visoko goro, ki ji pravimo Sveta Gora, znana kot stara romarska pot iz sredine 16. stoletja. Od tu se nam pogled razpre na morje, Dolomite in vse do Alp. Na samem vrhu stoji bazilika Svetogorske Matere božje z zanimivo Marijino podobo ter mogočnimi zvonovi. Iz Svete gore smo se odpravili v Vitovlje, kjer smo imeli na priznani turistični kmetiji večerjo, za konec pa so nas  povabili tudi v klet. Domov smo se polni lepih vtisov vrnili v poznih večernih urah.

 

 1. Vzdrževanje trte pri Sv. Juriju

Za vzdrževanje trte iz Lenta, ki je zasajena pri cerkvi Svetega Jurija, zgledno skrbi naš član Brane Pavlin, ki se mu za opravljeno delo in pripravljenost iskreno zahvaljujemo.

 1. Vzdrževanja obeležja pri vstopu v Grčevje

Parcela z našim obeležjem pri Starem gradu, kakor tudi ostala obeležja, so skrbno urejena, za kar poskrbijo člani upravnega odbora ob pomoči ostalih članov društva.

 

 1. Svetovanje letnika 2017

V torek 24. 10. 2017 smo v Hramu Pavlin opravili jesensko pokušino s svetovanjem letnika 2017. Svetovanje je vodil izkušeni strokovnjak Samo Hudoklin. Splošna ocena je bila, da so vzorci dobri, saj ni bilo vzorca z nepopravljivo napako. Po kvaliteti odstopajo bela vina in modre frankinje. Na svetovanju smo se podučili, kako popraviti manjše napake in vina pripraviti do tega, da bo letnik 2017, letnik vrhunskih vin.

 

 1. Priprava lokacijske in gradbene dokumentacije za postavitev objekta na naši parceli

Dokumentacija za spremembo namembnosti zemljišča je pripravljena. Čakamo na spremembo OPN občine Novo mesto. V letu 2018 pričakujemo, da nam uspe pridobiti gradbeno dokumentacijo.

V letošnjem letu smo postavili obeležje  naše parcele.

 

 1. Prednovoletno srečanje

Zadnjo soboto v novembru smo se zbrali na tradicionalnem prednovoletnem srečanju pri Dediju v Šmarjeti. Ob odlični kulinariki in vrhunskih vinih iz Grčevskih goric smo se zabavali do jutranjih ur. Za ples in odlično razpoloženje so poskrbeli člani ansambla Šment.

 

 1. Degustacijske delavnice

Sodelovali smo na štirih degustacijskih delavnicah. Eno od teh je vodja degustacijskih delavnic Dušan Nahtigal organiziral v svoji zidanici.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri