Plan dela za leto 2016

Plan dela za leto 2016

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 30. 1. smo sodelovali na pohodu s Cvičkom med vinogradi. Na stojnici smo pohodnike pogostili z našim cvičkom, kuhanim vinom, toplim čajem in prigrizkom.  Bil je čudovit dan za pohod. Obisk in razpoloženje sta bila temu primerna. Posebna zanimivost naše stojnice pa je bila lesena peč.

 

 

2. Degustacijske delavnice

 

3. Ocenjevanje letnika 2015

Ocenjevanje smo izvedli 16. 3. 2016 v Hramu Pavlin. Petčlanska komisija pod vodstvom Andreja Bajuka je prejela v oceno rekordnih 94 vzorcev. Prvak Grčevja je postal Jože Zoran z oceno 16,13. Pridelali smo zelo kvalitetna vina z zelo malo napakami in odličnimi ocenami. Komentar predsednika komisije je v prilogi.

DV Grčevje 16.3.2016 ocene vin 2016 dv grčevje

4. Občni zbor

V soboto 2. 4. 2016 smo imeli občni zbor v ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2016. Podelili smo priznanja  društvenega ocenjevanja  letnika 2015.  Ob dobri hrani, ki so jo pripravile naše vinogradnice  in harmoniki smo se zabavali pozno v noč.

5. Sodelovanje na “Tednu cvička”

V petek 6. 5. 2016 smo sodelovali na povorki ob otvoritvi 44. tedna cvička v Trebnjem. Udeležilo se ga je preko 30 članov našega društva. Oblečeni v majice našega društva in z raznimi vinogradniškimi pripomočki smo bili zelo prepoznavni. Dva naša člana sta v nedeljo prejela velike zlate medalje na sami prireditvi.

 

 

 

7. Prireditev ob Prazniku Grčevja

Na Dan državnosti smo organizirali pohod po obronkih Grčevskih goric. Zbrali smo se pri našem znamenju pri Starem gradu. Pot nas je vodila po dolini skozi Dolenje Grčevje, Gorenje Grčevje in Paho do končne postaje na igrišču nogometnega kluba Paha. Med potjo smo se osvežili na postojankah pri Švirtu, Planincu, Medicu, Blažiču, Kocjanu in  Vidmarju. Posebej smo si zapomnili degustacijo 17 let starega vina Souvignon- izbor  pri našem najstarejšem vinogradniku Planincu. Na nogometnem igrišču smo podelili priznanja našim vinogradnikom iz Tedna cvička v Trebnjem. Ob dobro pripravljeni hrani in Grčevski kapljici smo se zabavali z ansamblom Žmurek pozno v noč.

 

 

8. Tečaj sekcije vinogradnic

 

9. Izlet društva

22. Oktobra smo se odpravili na strokovno ekskurzijo v sosednjo Hrvaško.  Ob 6. uri zjutraj smo se odpeljali proti Daruvarju, kjer smo si najprej ogledali mesto, katerega zgodovina je dolga in bogata po zaslugi zdravilnih termalnih izviov, okrog katerih so se zbirali številni narodi. Sprehodili smo se skozi staro mestno jedro in zdraviliški park, kjer smo ob vročem vrelcu popili kavo ali čaj. V dvorcu grofa Jankovića, kjer se nahaja vinska klet, v kateri hranijo vina daruvarskega okoliša, so nam pripravili »Balado o vinu in siru«, kjer smo pokušali vrhunska vina in sire iz bližnje sirarne. Pred kratkim so uredili tudi vinski salon, kjer so zbrali vsa vrhunska vina kraja, katera smo lahko tudi kupili. Nadaljevali smo vožnjo do Bjelovarja, ki je eno mlajših mest na Hrvaškem. Leta 1756 ga je ustanovila Marija Terezija. Ima pravilno kvadratno strukturo ulic, po katerih smo se sprehodili in občudovali arhitekturo in lepo urejen park v centru mesta. Ogledali smo si zanimiv muzej, ter si vzeli nekaj časa za samostojne oglede in nakupe. Sledila je vožnja proti obrobju Bilogore, kjer se na nizkih iz zaobljenih gričih začenja vinorodno področje in Bjelovarska vinska cesta. Na poti smo se ustavili na »Vidikovcu«, kjer  smo se povzpeli na stolp od koder smo uživali v pogledu na okolico, nato pa nadaljevali vožnjo do turistične kmetije. Tam so nas  pričakali ljubeznivi domačini z bogatim poznim kosilom. Ob odlični glasbi domače skupine smo se lepo zabavali in zaplesali. V poznih urah smo se polni lepih vtisov vrnili proti domu.  Za popestritev celodnevnega dogajanja sta poskrbela naša dva harmonikarja.

10. Srečanje društev s strokovnim predavanjem

Tudi letos smo se zadnjo soboto v avgustu udeležili tretjega  srečanja štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Letošnji gostitelj je bilo Konjeniško društvo Grčevje. Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin. V nadaljevanju so sledile zanimive športne igre katere je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile letos nekoliko drugačne tako, da smo se ob njih odlično zabavali. Konjeniki so poskrbeli za možnost ježe konj in vožnje v kočiji. V nadaljevanju je sledila zabava z ansamblom Nasvet. Ob odlični hrani in vrhunski Grčevski kapljici smo se zabavali dolgo v noč.

11. Vzdrževanje trte pri Sv. Juriju

Za vzdrževanje trte iz Lenta, katera je zasajena pri cerkvi Svetega Jurija zgledno skrbi naš član Brane Pavlin.

12. Vzdrževanja obeležja pri vstopu v Grčevje

Parcela z našim obeležjem pri Starem gradu, kakor tudi ostala obeležja so skrbno urejena, za kar poskrbijo člani upravnega odboro ob pomoči ostalih članov društva.

13. Svetovanje letnika 2016

V torek 8. 11. 2016 smo v Hramu Pavlin opravili jesensko pokušino s svetovanjem letnika 2016. Svetovanje je vodil izkušeni strokovnjak Andrej Bajuk iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Splošna ocena je bila, da so vzorci dobri, saj ni bilo vzorca z nepopravljivo napako. Na svetovanju smo se podučili, kako popraviti manjše napake in vina pripraviti do tega, da bo letnik 2016, letnik vrhunskih vin.

 

14. Urejanje dokumentacije in priprava materiala za postvitev kozolca.

V teku je priprava lokacijske in  gradbene dokumentacije.  Pričetek del je predviden z spremembo občinskega opn v letu 2018.

15. Prednovoletno srečanje

Prvo soboto v decembru smo se zbrali v Gostilni pri Dediju v Šmarjeti. Prijazen gostinec je poskrbel za odlično hrano in postrežbo. Za dobro razpoloženje so poskrbeli člani društva. Ob zvokih mladega ansambla Žmurek smo se  zabavali pozno v noč.

 

 

 

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri