Plan dela za leto 2022

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V letošnjem letu ni bil organiziran.

2. Ocenjevanje letnika 2021

Dne 9.3. smo v Turizmu Švirt izvedli ocenjevanje vin letnika 2021. V oceno smo prejeli 59 vzorcev. Glede na lanske velike pozebe in točo smo s številom vzorcev zadovoljni. Izločenih je bilo 18 odstotkov vin. Glede na visoke stopnje sladkorja smo pričakovali kvalitetnejša vina, vendar zaradi pozebe grozdje ni tehnološko dozorelo in temu primerne so ocene. Veseli pa smo, da je bil samo pri enem vzorcu prisoten cik, vse ostale napake pa se da s  skrbnim kletarjenjem odpraviti.

Marec 2022 dv grčevje

3. Občni zbor

V soboto, 9. aprila, je pri ribniku Jerman v Grčevju potekal redni občni zbor Društva vinogradnikov Grčevje. Na zboru se je na začetku in ob koncu premierno predstavil moški pevski zbor z imenom Korona dečki  pod vodstvom umetniškega vodje Jožeta Torija.  Po pozdravu predsednika društva smo izvolili delovno predsedstvo ter pregledali delo društva v preteklem letu, ki ga je zaznamovala korona, zato nekaterih dejavnosti ni bilo izvedenih. Izvedli smo ocenjevanje letnika 2020, občni zbor, strokovno predavanje, ekskurziji, sodelovali smo na tednu cvička in dnevu Vinisa v Bistrici ob Sotli. Delo, ki smo ga opravili, smo tudi tokrat predstavili v biltenu, in sicer v sliki in besedi. Potrdili smo plan dela za leto 2022.

Na občnem zboru smo najboljšim podelili priznanja. Šampion Grčevja je postalo vino modra frankinja 2019 Jožeta Švirta iz Jelš pri Otočcu. Najvišjo oceno za cviček (16,03) je dobila Ana Pavlin s Pahe pri Otočcu, s tem tudi naziv prvak Grčevja.

Letos smo prvič podelili tudi društvena priznanja. Po pravilniku lahko za večletno delo prejmejo zahvalo, priznanje in plaketo. Posthumno priznanje za večletno zaslužno delo v organih društva sta si prislužila Franc Planinc in Ivan Gričar, prvi tudi za večkratne donacije, drugi pa za izjemen prispevek pri postavitvi društvenega kozolca. Priznanje sta prejeli Francova hčerka in Ivanova žena. Plaketo je prejel Alojzij Kebelj za večletno delo v organih društva in za 16-letno delo blagajnika.

Po končanem občnem zboru se je nadaljevalo prijetno druženje. Poskusili smo najbolje ocenjena vina ob odojku in domačem kruhu ter pecivu, ki so ga spekle vinogradnice. Za prijetno vzdušje je poskrbel harmonikar Jože Kuplenk.

 

5. Strokovno predavanje

6. Sodelovanje na tednu cvička

Člani vinogradniškega društva Grčevje smo se tudi letos udeležili jubilejnega 50. tedna Cvička, ki je bil tokrat v Novem mestu. Prireditev se je pričela s slovesno povorko vinogradniških društev. Našemu društvu je bila zaupana naloga organizacija povorke. Dogovorili smo se z konjeniki, kočijaži in odlično pripeljali povorko z Grmskega gradu do Glavnega trga. Kljub temu, da nam je vreme v soboto in nedeljo malo ponagajalo, smo zelo veseli, da smo se po dolgem času vsi vinogradniki zopet lahko družili ob kozarcu Cvička.

7. Sejem Agra

Dne 22.08.2022 je naše društvo sodelovalo na razstavnem prostoru pod okriljem zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Naš vonogradnik Matjaž Pavlin z družino je predstavljel naša vina, našo vinorodno gorico in zidaniški turizem. Na dan vinarjev pa smo sejem obiskali ostali vinogradniki. Ogledali smo si veliko novosti in poizkušali vrhunska vina najboljših vinarjev Slovenije.

 

8. Srečanje društev z področja Grčevja

V soboto 27. 8. 2022 smo po treh letih premora zaradi corone, ponovno organizirali sedmo srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Gostiteljica je bila Lovska družina Otočec. Srečanje je potekalo na prostorih Lovske družine Otočec. Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin, v nadaljevanju pa so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive, zmagovalec pa je bil Nogometni klub Paha. V nadaljevanju je sledila zabava z lokalnim ansamblom. Ob odlično pripravljeni hrani in vrhunski Grčevski kapljici smo se zabavali dolgo v noč.

9. Strokovna ekskurzija

10. Kostanjev piknik

11. Jesenska pokušina

12. Prednovoletno  srečanje

14. Degustacijske delavnice

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

V mesecu marcu je potekalo čiščenje na parceli vinogradniškega društva Grčevje. Temeljito smo očistili okolico našega kozolca, ki je sedaj veliko lepša. Za malico je poskrbela sekcija vinogradnic z narezkom in Jože Švirt z odojkom.

     

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri