Plan dela za leto 2022

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V letošnjem letu ni bil organiziran.

2. Ocenjevanje letnika 2021

Dne 9.3. smo v Turizmu Švirt izvedli ocenjevanje vin letnika 2021. V oceno smo prejeli 59 vzorcev. Glede na lanske velike pozebe in točo smo s številom vzorcev zadovoljni. Izločenih je bilo 18 odstotkov vin. Glede na visoke stopnje sladkorja smo pričakovali kvalitetnejša vina, vendar zaradi pozebe grozdje ni tehnološko dozorelo in temu primerne so ocene. Veseli pa smo, da je bil samo pri enem vzorcu prisoten cik, vse ostale napake pa se da s  skrbnim kletarjenjem odpraviti.

Marec 2022 dv grčevje

3. Občni zbor

V soboto, 9. aprila, je pri ribniku Jerman v Grčevju potekal redni občni zbor Društva vinogradnikov Grčevje. Na zboru se je na začetku in ob koncu premierno predstavil moški pevski zbor z imenom Korona dečki  pod vodstvom umetniškega vodje Jožeta Torija.  Po pozdravu predsednika društva smo izvolili delovno predsedstvo ter pregledali delo društva v preteklem letu, ki ga je zaznamovala korona, zato nekaterih dejavnosti ni bilo izvedenih. Izvedli smo ocenjevanje letnika 2020, občni zbor, strokovno predavanje, ekskurziji, sodelovali smo na tednu cvička in dnevu Vinisa v Bistrici ob Sotli. Delo, ki smo ga opravili, smo tudi tokrat predstavili v biltenu, in sicer v sliki in besedi. Potrdili smo plan dela za leto 2022.

Na občnem zboru smo najboljšim podelili priznanja. Šampion Grčevja je postalo vino modra frankinja 2019 Jožeta Švirta iz Jelš pri Otočcu. Najvišjo oceno za cviček (16,03) je dobila Ana Pavlin s Pahe pri Otočcu, s tem tudi naziv prvak Grčevja.

Letos smo prvič podelili tudi društvena priznanja. Po pravilniku lahko za večletno delo prejmejo zahvalo, priznanje in plaketo. Posthumno priznanje za večletno zaslužno delo v organih društva sta si prislužila Franc Planinc in Ivan Gričar, prvi tudi za večkratne donacije, drugi pa za izjemen prispevek pri postavitvi društvenega kozolca. Priznanje sta prejeli Francova hčerka in Ivanova žena. Plaketo je prejel Alojzij Kebelj za večletno delo v organih društva in za 16-letno delo blagajnika.

Po končanem občnem zboru se je nadaljevalo prijetno druženje. Poskusili smo najbolje ocenjena vina ob odojku in domačem kruhu ter pecivu, ki so ga spekle vinogradnice. Za prijetno vzdušje je poskrbel harmonikar Jože Kuplenk.

 

4. Sodelovanje na tednu cvička

Člani vinogradniškega društva Grčevje smo se tudi letos udeležili jubilejnega 50. tedna Cvička, ki je bil tokrat v Novem mestu. Prireditev se je pričela s slovesno povorko vinogradniških društev. Našemu društvu je bila zaupana naloga organizacija povorke. Dogovorili smo se z konjeniki, kočijaži in odlično pripeljali povorko z Grmskega gradu do Glavnega trga. Kljub temu, da nam je vreme v soboto in nedeljo malo ponagajalo, smo zelo veseli, da smo se po dolgem času vsi vinogradniki zopet lahko družili ob kozarcu Cvička.

5. Prireditev ob dnevu državnosti.

V počastitev dneva državnosti smo organizirali kratek pohod po Grčevski gorici. Nato smo imeli kratek kulturni program in podelili priznanja z ocenjevanja vin na tednu cvička. Sledilo je druženje in zabava ob dobri kuri in ognju.

6. Sejem Agra

Dne 22.08.2022 je naše društvo sodelovalo na razstavnem prostoru pod okriljem zveze društev vinogradnikov Dolenjske. Naš vonogradnik Matjaž Pavlin z družino je predstavljel naša vina, našo vinorodno gorico in zidaniški turizem. Na dan vinarjev pa smo sejem obiskali ostali vinogradniki. Ogledali smo si veliko novosti in poizkušali vrhunska vina najboljših vinarjev Slovenije.

 

7. Srečanje društev z področja Grčevja

V soboto 27. 8. 2022 smo po treh letih premora zaradi corone, ponovno organizirali sedmo srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Gostiteljica je bila Lovska družina Otočec. Srečanje je potekalo na prostorih Lovske družine Otočec. Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin, v nadaljevanju pa so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive, zmagovalec pa je bil Nogometni klub Paha. V nadaljevanju je sledila zabava z lokalnim ansamblom. Ob odlično pripravljeni hrani in vrhunski Grčevski kapljici smo se zabavali dolgo v noč.

8. Odprtje obeležja

Dne 1.10.2022 smo sodelovali na prireditvi ob postavitvi obeležja v Štravberku. Tu je 19. marca leta 1944 strmoglavil ameriški bombnik B-24.

Obeležje je posvečeno pomoči domačinov Štravberka ameriškim letalcem. Na prireditvi smo donirali vino za vse udeležence slovestnosti.

9. Strokovna ekskurzija

DUNAJ IN DEŽELA SPODNJA AVSTRIJA

Spodnja Avstrija je ena od devetih zveznih dežel na severovzhodu Avstrije. S površino 19.186 km² (kar je dobrih 1000 km² manj od Slovenije) in okoli 1,7 milijona prebivalci (2022) je Spodnja Avstrija največja dežela v Avstriji, več prebivalcev od nje ima le še zvezna dežela Dunaj, ki ga Spodnja Avstrija ozemeljsko v celoti obkroža in je bil nekoč tudi glavno mesto te dežele. Šele leta 1986 se je prestolnica Spodnje Avstrije preselila v Sankt Pölten. Deželo zaznamujejo, tako kot našo Dolenjsko, številne kleti in vinogradi.

Ob 5 uri zjutraj smo se z avtobusom odpeljali proti Dunaju, nekdanji prestolnice Avstro-Ogrske monarhije, kateri je pripadala tudi Slovenija. Po prihodu na Dunaj smo se najprej pomudili  pred dvorcem Belvedere. Nadaljevali vožnjo po dunajskem Ringu, ob katerem se vrstijo glavne znamenitosti kot so palača Hofburg s Špansko jahalno šolo, Parlament, Mestna hiša, Uranija… Sledi vožnja do hotela Sport in Seminarhotel Hollabrunn, ki leži blizu češke meje. Nastanili smo se v hotelu, lažje kosilo nato pa obisk vinske ceste Seefeld, kjer smo obiskali kletarja leta, ki ga izvolijo na osnovi izjemnih zaslug za razvoj vinske ceste. Dobrodošlica in kratek voden ogled starih vinskih kleti. Sledi ogled vinske kleti Kitla na vinski cesti Jetzelsdorf. Predstavitev kleti in degustacija petih vin. Klet se odlikuje po naravni pridelavi vin brez uporabe herbicidov in insekticidov. Poleg znamenitega Zelenega Vertlinca pridelujejo tudi odlična rdeča vina.  Sledil je povratek v hotel, večerja v taverni Weinviertel Heuriger v neposredni bližini. Prenočevanje.

Drugi dan smo se po zajtrku odpeljali po najbolj severnem vinorodnem predelu Avstrije na meji s Češko repubilko do Polysdorfa.  Obiskali smo vinske kleti Taubenschuss z dolgoletno tradicijo (1670). V kleti, ki je bila ena prvih v stekleničenju vin, smo ob prigrizku poskusili pet vin.  Avtobus smo zamenjali za traktor in se popeljali po starem mestnem jedru in vinski cesti. Naš zadnji postanek je bil v inovativni kleti Neustifter, kjer razvijajo biološki način pridelave vin. Vinska klet iz leta 2000 ima 100 metrov dolgo obokano klet, ki vodi do stare vinske kleti v kletni ulici Radyweg. Po kosilu v kletni restavraciji smo se polni lepih vtisov in dobre volje odpeljali proti domu.

   

10. Jesenska pokušina

V četrtek 3. novembra smo v Princesini sobi izvedli jesensko pokušino s svetovanjem mošta letnik 2022. Pokušino in svetovanje je vodil g. Andrej Bajuk iz Kmetijsko gozdarskega zavoda Novo mesto. Svetovanje je zelo lepa priložnost za izobraževanje. Vsi prisotni smo dobili informacije kaj je še potrebno postorit, da bojo naša vina še boljša.

11. Kostanjev piknik

Dne 5.11. 2022 smo se zbrali pod našim kozolcem. Ob čudovitem sončnem zahodu smo se greli ob ognju, pekli kostanj in pokušali Grčevska vina.

12. Prednovoletno  srečanje

14. Degustacijske delavnice

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

V mesecu marcu je potekalo čiščenje na parceli vinogradniškega društva Grčevje. Temeljito smo očistili okolico našega kozolca, ki je sedaj veliko lepša. Za malico je poskrbela sekcija vinogradnic z narezkom in Jože Švirt z odojkom.

     

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri