Plan dela za leto 2021

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

2. Ocenjevanje letnika 2020

DEGUSTACIJA VIN – DV Grčevje, 24.3.2021

Dne 24.3.2021 je v hramu Pavlin potekalo ocenjevanje vin, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Grčevje. Ocenjevanje je bilo izpeljano z upoštevanjem zahtev za preprečevanje širjenja novega virusa Covid-19. Vina je ocenila ena 5-članska degustacijska komisija, katero vodenje mi je bilo zaupano, za kar se organizatorju tudi zahvaljujem.

Skupno smo ocenili 80 vzorcev vin. Kljub velikemu številu vzorcev vin, je komisija delovala enotno in strokovno.

Vinski letnik 2020 si bomo zagotovo zapomnili po spomladanski pozebi, ki je vplivala na količinsko slabši letnik, prav tako na slabšo kakovost vina predvsem zaradi neenakomernega odganjanja mladic, posledično neenakomernega cvetenja vinske trte ter neenakomernega dozorevanja. Na eni strani smo imeli grozdje z relativno visoko sladkorno stopnjo in na drugi strani nedozorelo grozdje, ki daje vinu v okusu grobost, zelene, nedozorele tanine ter nečist vonj (bekser, merkaptani, po nedozorelem…). Marsikje je bila tudi toča.

Slabša dozorelost se v grobosti kaže tako v belih vinih kot v cvičkih in rdečih, in sicer je zaznati »zelene«, nedozorele tanine.

Marsikateri cviček bi za višjo kakovost potreboval še nekaj enološke obdelave zaradi grobosti.

Bolj kot cvički so navdušile modre frankinje, ki so zelo lepo obarvane. V vinih, kjer je bil izpeljan biološki razkis, je zaznati polnost, mehkobo, posledično tudi visoke povprečne ocene.

Izpostaviti moram rose, ki smo ga ocenili pod številko 18, ki je izstopal po kakovosti (lepa aromatika in harmoničen v okusu).

Pri belih vinih se je kazala reduktivnost (bekser, višje žveplo). Med belimi sortami je izstopal laški rizling, zeleni silvanec, chardonnay in rumeni muškat.

Marsikateri vinar je pokazal, da se da s poglobljenim znanjem tudi v težavnem letniku pridelati dobro ali celo odlično vino.

Komisija je izločila cca 23 % vin, in sicer zaradi napak kot so bekser, previsoka vsebnost žvepla in oksidacija. Žal je zaznati tudi bolezensko stanje – cik. Verjamem, da so predvsem napake posledica tudi epidemije novega virusa Covid-19, saj smo bili zelo omejeni glede druženja in gibanja, posledično tudi obiska enološkega laboratorija.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo.

Andrej Bajuk, univ.dipl.ing.živ.teh.

Marec 2021 dv grčevje

3. Občni zbor

5. Strokovno predavanje

6. Sodelovanje na tednu cvička

7. Strokovna ekskurzija

8. Prireditev ob dnevu državnosti

9. Srečanje društev z področja Grčevja

10. Kostanjev piknik

11. Strokovna ekskurzija

12. Jesenska pokušina

13. Prednovoletno  srečanje

14. Degustacijske delavnice

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri