Plan dela za leto 2021

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

2. Ocenjevanje letnika 2020

DEGUSTACIJA VIN – DV Grčevje, 24.3.2021

Dne 24.3.2021 je v hramu Pavlin potekalo ocenjevanje vin, ki ga je organiziralo Društvo vinogradnikov Grčevje. Ocenjevanje je bilo izpeljano z upoštevanjem zahtev za preprečevanje širjenja novega virusa Covid-19. Vina je ocenila ena 5-članska degustacijska komisija, katero vodenje mi je bilo zaupano, za kar se organizatorju tudi zahvaljujem.

Skupno smo ocenili 80 vzorcev vin. Kljub velikemu številu vzorcev vin, je komisija delovala enotno in strokovno.

Vinski letnik 2020 si bomo zagotovo zapomnili po spomladanski pozebi, ki je vplivala na količinsko slabši letnik, prav tako na slabšo kakovost vina predvsem zaradi neenakomernega odganjanja mladic, posledično neenakomernega cvetenja vinske trte ter neenakomernega dozorevanja. Na eni strani smo imeli grozdje z relativno visoko sladkorno stopnjo in na drugi strani nedozorelo grozdje, ki daje vinu v okusu grobost, zelene, nedozorele tanine ter nečist vonj (bekser, merkaptani, po nedozorelem…). Marsikje je bila tudi toča.

Slabša dozorelost se v grobosti kaže tako v belih vinih kot v cvičkih in rdečih, in sicer je zaznati »zelene«, nedozorele tanine.

Marsikateri cviček bi za višjo kakovost potreboval še nekaj enološke obdelave zaradi grobosti.

Bolj kot cvički so navdušile modre frankinje, ki so zelo lepo obarvane. V vinih, kjer je bil izpeljan biološki razkis, je zaznati polnost, mehkobo, posledično tudi visoke povprečne ocene.

Izpostaviti moram rose, ki smo ga ocenili pod številko 18, ki je izstopal po kakovosti (lepa aromatika in harmoničen v okusu).

Pri belih vinih se je kazala reduktivnost (bekser, višje žveplo). Med belimi sortami je izstopal laški rizling, zeleni silvanec, chardonnay in rumeni muškat.

Marsikateri vinar je pokazal, da se da s poglobljenim znanjem tudi v težavnem letniku pridelati dobro ali celo odlično vino.

Komisija je izločila cca 23 % vin, in sicer zaradi napak kot so bekser, previsoka vsebnost žvepla in oksidacija. Žal je zaznati tudi bolezensko stanje – cik. Verjamem, da so predvsem napake posledica tudi epidemije novega virusa Covid-19, saj smo bili zelo omejeni glede druženja in gibanja, posledično tudi obiska enološkega laboratorija.

V svojem imenu in v imenu komisije čestitam vsem vinogradnikom za dosežena odličja. Prav tako pa čestitke organizatorju za strokovno izpeljano degustacijo.

Andrej Bajuk, univ.dipl.ing.živ.teh.

Marec 2021 dv grčevje

3. Občni zbor

Na dan državnosti 25.06.2021 smo pod našim kozolcem izpeljali občni zbor. Pregledali smo rezultate preteklega leta in potrdili plan dela za leto 2021. Vinska kraljica Ana Pavlin je podelila priznanja za ocenjena vina letnika 2020. Letos je bilo volilno leto. Z manjšimi spremembami smo potrdili upravni odbor in ostale organe društva za naslednja 4 leta. Ob dobri kapljici, odojku in odličnih pecivih, katera so pripravilie naše vinogradnice smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

   

 

 

5. Strokovno predavanje

Dne 8.6.2021 smo pripravili strokovno izobraževanje – zelena dela v vinogradu.

Izobraževanje je vodil strokovni sodelavec za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Novo mesto, gospod Jernej Martinčič. Pridobili smo veliko novega znanja, kako ravnati s trto in vinogradom v času po pozebi in toči, katera sta zajela naše področje v letošnjem letu.

     

6. Sodelovanje na tednu cvička

Veliki Gaber je bil 10.07.2021 prizorišče zaključka tradicionalnega, že 49. Tedna cvička. Prireditev je že drugo leto zaradi epidemije potekala brez večje udeležbe in brez povorke, v kateri je običajno sodelovalo preko 1000 članic in članov naše zveze. Na zaključni prireditvi smo slovesno okronali novega kralja cvička, Matjaža Goloba iz DV Malkovec, razglasili smo novo ambasadorko cvička, Jasno Kuljaj, podelili smo priznanja ZDVD vinogradnikom, ki so dosegli najbolj vidne rezultate. Do naslednjega Tedna cvička je bil podaljšan mandat Maji Vovko, dosedanji cvičkovi princesi.

Zbrane na prireditvi so med drugim nagovorili predsednik ZDVD Miran Jurak, trebanjski župan Alojzij Kastelic, predsednik Zveze društev vinogradnikov in vinarjev Slovenije Alojz Slavko Toplišek, aktualna vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin ter osrednji gost državni sekretar na kmetijskem ministrstvu mag. Aleš Irgolič. Predstavniki društev ZDVD, ki smo prisostvovali, smo poleg vina kralja cvička poskusili še druga najbolje ocenjena vina, ter prejeli priznanja in biltene.

7. Strokovna ekskurzija

Dne 3.7.2021 smo se podali na prvo pokoronsko strokovno ekskurzijo.

Ob jutranji kavici v Racelandu Krško smo si ogledali pričetek zanimive dirke. Pot smo nadaljevali do slikovitega gradu Rajhenburg. Grad ima izredno zanimivo zgodovino. Upravljali so ga menihi Trapisti. Grad je zelo lepo obnovljen. V gradu domujejo muzejske zbirke, namenjen pa je tudi različnim prireditvam. Po ogledu smo poskusili belo in rdeče čokoladno vino in tri vrste čokoladnih izdelkov. Nato smo obiskali pekel, kjer smo si ogledali vinograde pri katerih ne uporabljajo herbicidov in kemikalij. Degustirali smo ekološko pridelana vina in se okrepčali z odlično domačo malico. Pot smo nadaljevali v Krško, kjer smo obiskali največjo cvičkovo klet na svetu, katera deluje že skoraj stoletje. Prijazni gostitelji so nas popeljali po obnovljeni kleti in nam predstavili bogato zgodovino in edinstveno kulturo. Poskusili smo mesne izdelke in sire pridelane v domačem okolju in degustirali vrhunska vina.  Nedaleč stran se nahaja Hiše modre frankinje, kjer pridelujejo sedem  različnih vin iz te sorte. Biser pa je vino Fantazija pridelano iz sušenega grozdja modre frankinje. Prijazni domačin nam je predstavil bogato zgodovino kmetije. Ob zvokih harmonike in ubranem petju smo degustirali različne vrhunske frankinje. Naš končni cilj je bila Turistična kmetija pri Martinovih, ki nudi okus tradicije, domačnosti in družine. Vsa hrana je pridelana na domači kmetiji ali lokalnega izvora. Po dobri večerji smo degustirali še nekaj vin, posebnost pa je ekološko pridelano vino beli in rdeči karakter. Polni lepih vtisov in prešerno razpoloženi smo se vrnili v poznih večernih urah.

8. Vinisov dan

Dne 27.6.2021 smo sodelovali na dnevu Vinisa v Bistrici ob Sotli, katere član je tudi Zveza društev vinogradnikov Dolenjske. Naše društvo je na državno tekmovanje prispevala nekaj vzorcev vin, za katera smo prejeli visoka priznanja. Naš vinogradnik Jože Švirt je prvak sorte bela zvrst. Priznanje mu je podelila Vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin.

 

 

9. Srečanje društev z področja Grčevja

10. Kostanjev piknik

11. Strokovna ekskurzija

12. Jesenska pokušina

13. Prednovoletno  srečanje

14. Degustacijske delavnice

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri