Plan dela za leto 2019

1. Pohod s cvičkom med vinogradi

V soboto 26.1.2019 je smo sodelovali na pohodu s cvičkom med vinogradi. Lepo hladno vreme je privabilo veliko pohodnikov iz cele Slovenije. Naša postojanka je bila lepo obiskana in prvič pod našim kozolcem.  Pohodniki so se okrepčali z prigrizkom, katerega so pripravile naše vinogradnice, čajem, kuhančkom  in grčevskimi vini, ter zadovljni nadaljevali pot.

2. Strokovna predavanja

V četrtek 10.1.2019 smo v vinogradu Matjaža Pavlina pripravili strokovno predstavitev rezi vinske trte. G. Martinčič nam je predstavil nove trende in praktično prikazal rez na različnih vrstah vinske trte.

 

3. Ocenjevanje letnika 2018

OCENJEVANJE VIN – DV Grčevje 06.03.2019

06.03.2019 je na Otočcu v gostilni »Pri Štefki« v organizaciji DV Grčevje potekalo ocenjevanje vin. Petčlanska degustacijska komisija, ki sem jo vodil,  je ocenila 63 vzorcev vin.

Vinski letnik 2018 si bomo zapomnili kot letnik, ki je pred začetkom trgatve veliko obetal. Vendar toča v poletnih mesecih, gniloba, mrčes so narekovali čas in tempo trgatve. Kdor v trgatvi ni posvečal veliko pozornosti pri podbiranju poškodovanega in/ali nezrelega grozdja, kdor ni dobro razsluzil mošta ali pa je predolgo puščal mošt na drožeh po končani fermentaciji (ki letos niso bile v večji meri zdrave), se je srečal z velikimi težavami, kot so bekser ali celo merkaptani, povišane hlapne kisline ali celo cik (ocetni, mlečni, manitni..), tudi večja poraba žvepla za zaščito vina pred delovanjem mikroorganizmov in oksidacijo.

Na KGZS – Zavodu Novo mesto smo že zgodaj začeli opozarjati na težave oz. nevarnosti tako v času trgatve, kakor v času fermentacije in po njej.

Poleg zgoraj navedenih težav je dodaten problem predstavljalo nezrelo ali slabo dozorelo grozdje kot posledica preobremenitve po .

Vse te težave se kažejo v kakovosti predvsem cvička, pa tudi ostalih vin. Slabša dozorelost se kaže predvsem v grobosti okusa ter »tankem« telesu. Dodatno poudarjena grobost se v tem trenutku zaznava v vinih, ki so še vedno z rahlo meglico.

Vinogradniki/ vinarji, ki so več pozornosti in znanja namenili kakovosti grozdja v vinogradu, predvsem pa v času predelave s primerno tehnologijo pa so tudi v takem težavnem letniku pridelali zelo lepa vina od cvička, modre frankinje do belih vin – dolenjsko belo in posamezna sortna vina. Kljub slabšemu letniku, je obarvanost modre frankinje zelo lepa.

Komisija je izločila 15 % vin. Glavni vzroki so bili bekser, oksidacija, motnost, žal pa tudi povišane hlapne kisline oz. cik (predvsem kot posledica poškodovanega grozdja). Kjer je prisoten bekser ali oksidacija, je napaka z manjšim posegom odpravljiva, težje je pri ciku. Veliko vzorcev je bilo »podhranjenih« z žveplom oz. na meji oksidacije, na kar morajo biti vinarji pozorni in čim prej ukrepati.

Organizatorju ocenjevanja, DV Grčevje, se zahvaljujem za povabilo in za zaupanje vodenja degustacijske komisije. Zahvalil bi se članom-degustatorjem komisije, ki so dobro in korektno opravili svoje delo, nenazadnje pa tudi ekipi, ki je skrbela za pripravo vzorcev in nemoten potek ocenjevanja. Čestitke vinarjem in uspešno kletarjenje še naprej.

 

Andrej Bajuk

4. Občni zbor

V petek 29. 3. 2019  smo imeli občni zbor pri ribniku Jerman. Zbralo se je veliko število vinogradnikov in gostov. Pregledali smo opravljeno delo v preteklem letu in potrdili plan dela za leto 2019. Cvičkova princesa in kralj sta podelila priznanja  društvenega ocenjevanja letnika 2018.   Naše vinogradnice so poskrbele za pogostitev. Ob Grčevskem cvičku in harmoniki smo ubrano zapeli in se zabavali pozno v noč.

        

5. Sodelovanje na tednu cvička

V petek 24. maja smo se udeležili povorke v okviru 47. tedna cvička v Trebnjem. Številčno smo bili med bolje zastopanimi društvi. Oblečeni v naše srajce, majice in opremljeni z našo značilno trto, raznimi pripomočki in praporjem smo bili zelo prepoznavni. Lepo vreme je pripomoglo k odličnemu vzdušju in zabavi pozno v noč.

6. Strokovna ekskurzija

V soboto 24.08. 2019 smo biskali Radgonski sejem, kjer smo si ogledali vinogradniško opremo in ostale bogato razstavljene izdelke. Na stojnicah  vinogradnikov iz vse Slovenije smo okušali zelo kvalitetna vina.

7. Srečanje društev z področja Grčevja

V soboto 31. 8. 2018 smo se udeležili šestega srečanje štirih društev, ki delujejo na področju Grčevja. Gostitelj je bilo Konjeniško društvo. Srečanje je potekalo na prostorih Konjeniškega društva pri cerkvi svetega Jurija.  Za uvod nam je gospod Baumgartner Matjaž predaval o pripravi na trgatev in negi mladih vin, v nadaljevanju pa so sledile zanimive športne igre, ki jih je povezoval Andrej Novak iz Nogometnega kluba Paha. Igre so bile zelo zanimive, zmagovalec pa je bila Lovska družina Otočec. V nadaljevanju je sledila zabava z lokalnim ansamblom. Ob odlično pripravljeni hrani  in vrhunski Grčevski kapljici smo se zabavali dolgo v noč.

  

8. Kostanjev piknik

Dne 6.10. smo na naši parceli pripravili kostanjev piknik. Ob pečenem kostanju, moštu in prigrizku za kar so poskrbele vinogradnice in vinogradniki je čas hitro minil.

9. Strokovna ekskurzija

Društvo vinogradnikov Grčevje je organiziralo dvodnevno ekskurzijo v Hercegovino. V soboto, 19. oktobra, smo se zgodaj zjutraj zbrali pred Osnovno šolo Otočec. Z avtobusom smo se odpeljali po avtocesti do Imotskega in naprej v Hercegovino. Z nami je bila vodička Marjanca Trščinar Antić, ki nas je vodila po Hercegovini in nas seznanila z vsemi zanimivostmi. Najprej smo se ustavili v Čitluku. V tamkajšnji vinski kleti nas je sprejela direktorica, gospa Spomenka in predstavila znamenite »kamnite vinograde« ter njihova vina. Poskusili smo odlična hercegovska vina, nato pa pod njenim vodstvom obiskali te znamenite »kamnite vinograde – dokaz, kaj vse lahko naredi hercegovska vztrajnost. Po ogledu smo se nastanili v hotelu Kaktus. To je prvi zasebni hotel, zgrajen leta 1989, kjer smo imeli kosilo.

Po kosilu smo se odpeljali do Mostarja, mesta na dveh bregovih, ki ju povezuje znameniti kamniti most, zgrajen leta 1566. Most je bil leta 1993 podrt, a je bil nato z mednarodno pomočjo obnovljen in je danes, skupaj z mestom, pod zaščito Unesca. Videli smo tudi skok z mosta, ki si je prislužil močan aplavz mnogih turistov. Po ogledu Mostarja smo obiskali še eno priznano vinsko klet z dolgoletno tradicijo, katere slogan je »zmeraj žejen – nikoli pijan«. Ogledali smo si sodobno klet in degustirali vina. Zvečer smo imeli v hotelu večerjo, odlično glasbo, ob kateri smo tudi zaplesali, ter nočitev.

Drugi dan smo se odpeljali v Međugorje, kjer smo imeli nekaj prostega časa za doživetje tega posebnega kraja. Vzpeli smo se na hrib Crnico – kraj prvih prikazovanj. Sprehodili smo se do kipa vstalega Jezusa Kristusa, ki ga je izdelal slovenski kipar Andrej Ajdič. Postavili so ga leta 1998, tri leta pozneje pa so se pojavila pričevanja, da iz njegovega desnega kolena teče voda. Poiskali smo miren prostor ter zapeli Marijino pesem »Marija skoz življenje«. Odšli smo v župnijsko cerkev sv. Jakoba, nekateri so se ustavili in zmolili ob Marijinem kipu. Kupili smo lahko spominke, ki nas bodo spominjali na obisk tega svetišča. V bližini Međugorja smo se ustavili še v Etno selu Herzeg. Ogledali smo si zanimivo naselje, v restavraciji smo se okrepčali s kosilom. Sledil je še ogled kleti z degustacijo vin ter travarice ali orehovca. V začetku kleti je pritegnil pozornost velik kotel za žganjekuho.

Dvodnevna ekskurzija po Hercegovini bo vsem ostala še dolgo v prijetnem spominu, saj smo veliko videli in doživeli, poskusili jedi in odlično hercegovsko vino, na čelu z žilavko in blatino. Presenečeni smo bili nad opremljenostjo njihovih kleti, poskusili njihova vina, ki jih izvažajo po širnem svetu. Posebno doživetje je bil obisk kamnitih vinogradov, kjer je kar neverjetno, kako lahko v takih pogojih sploh uspeva vinska trta. Na ekskurzijo nas bodo spominjale tudi fotografije grčevskih vinogradnikov, oblečenih v rdeče majice.

H.M.

 

10. Jesenska pokušina

V sredo 6. 11. 2019 smo se zbrali v Hramu Pavlin. Opravili smo jesensko pokušino s svetovanjem. Zbrali smo rekordnih 58 vzorcev. Priznani strokovnjak Andrej Bajuk nas je podučil, kako odpraviti napake in izboljšati kvaliteto vin.  Splošna ocena je, da bo letnik pri belih sortah kvaliteten, nekoliko več bo težav pri rdečih sortah zaradi slabega dozorevanja grozdja. Tovrstno svetovanje je zelo poučno in bo prav gotovo pripomoglo k dobrim ocenam na spomladanskem ocenjevanju.

11. Prednovoletno  srečanje

V soboto 30. 11. 2019 smo se zbrali v Gostišču pri Štefki. Spomnili smo se dogodkov v izstekajočem se letu, nato pa se ob odlični kulinariki in vrhunskih Grčevskih vinih zabavali do jutranjih ur. Za dobro razpoloženje je poskrbel ansambel Špon.

12. Degustacijske delavnice

13. Vzdrževanje trte pri Sv.Juriju

Za vzdrževanje trte iz Lenta, ki je zasajena pri cerkvi Svetega Jurija, zgledno skrbi naš član Brane Pavlin, ki se mu za opravljeno delo in pripravljenost iskreno zahvaljujemo.

14. Vzdrževanje obeležja pri vstopu v Grčevje

Parcela z našim obeležjem pri Starem gradu, kakor tudi ostala obeležja, so skrbno urejena, za kar poskrbijo člani upravnega odbora ob pomoči ostalih članov društva.

 

15. Urejanje parcele in dokumentacije za društvene prostore.

Še vedno čakamo na spremembo O.P. in s tem povezano pridobitev gradbenega dovoljenja. Smo pa izvedli nekaj notranjih del. Uredili smo pod v srednji etaži in pode v zgornji etaži- galeriji . Del srednje etaže smo zaprli in uredili priročen arhiv oziroma manjšo sejno sobo.

 

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri