Dejavnosti degustacijske sekcije

Datum: 22/10/2012

V Društvu vinogradnikov Grčevje ima sedem članov opravljen osnovni degustacijski tečaj. Tako pridobljeno znanje pa je treba neprenehoma utrjevati. Po zgledu nekaterih, sicer redkih društev, smo tudi v Grčevju ustanovili sekcijo pokuševalcev vin, ki se je povezala z DV Trška Gora in DV Mirna Peč, s katerimi sodelujemo na skupnih pokuševalskih delavnicah, občasno pa se pridruži še kakšen član iz drugih društev. Iz DV Grčevje se takšnih delavnic v povprečju udeleži pet članov. Delavnice potekajo izmenično pri različnih gostiteljih. Od 1. oktobra 2011 pa do 17. februarja letos smo člani DV Grčevje sodelovali na devetih degustacijskih delavnicah, ki jih je vodil Branko Granda, degustator iz DV Mirna Peč, ki je tudi uradni pokuševalec na Kmetijskem inštitutu Slovenije v Ljubljani.

 

DV Grčevje je degustacijske delavnice gostilo petkrat, vedno v zidanici Dušana Nahtigala. Gostovali pa smo še na Trški Gori pri Zofiji Redek in Dušanu Teropšiču ter v gostilni Špolar v Mirni Peči. Gostovali smo tudi pri Branku Pavlinu in tedaj so bili prisotni tudi člani društva vinogradnikov Šmarjeta in Bela Cerkev – Vinji Vrh. Degustacijskih delavnic se je udeležilo od deset do šestnajst članov iz vseh omenjenih društev, enkrat sta se nam pridružila tudi člana iz D V Straža. Udeleženci delavnic s sabo prinesemo različna vina, ki jih nato ocenimo in pokomentiramo. Pri tem smo odkrili marsikatero napako, ki bi jo v mrzlih kleteh težko odkrili. Tako smo dali tudi napotke za odpravo napak. V bodoče si zato želimo še več sodelovanja z vinogradniki. Želimo, da bi nam dostavili vzorce vin. Tako bi ugotovili nepravilnosti ter dali napotke za odpravo le-teh. Takšni treningi koristijo pokuševalcem, da se lahko na društvenih ocenjevanjih enakopravno vključijo v delo ocenjevalnih komisij s poklicnimi pokuševalci. Vaja namreč dela mojstra in pri čutilih je to še tolik o pomembneje. Ob tej priložnosti bi se rad zahvali tako Branku Grandi za vodenje teh delavnic kot tudi gostiteljem iz sosednjih društev za zgledno sodelovanje.

 

Dušan Nahtigal

Če še naprej uporabljate spletno mesto, se strinjate z uporabo piškotkov. Preberi več

Nastavitve piškotka na tej spletni strani so nastavljene na "omogoči piškotke", da vam omogočijo najboljšo izkušnjo brskanja. Če še naprej uporabljate to spletno mesto, ne da bi spremenili nastavitve piškotka ali če kliknete »Sprejmi« spodaj, potem s tem strinjate.

Zapri